Tongeren vandaag

Nieuws

Lezing in het GRM - Het Stonehenge van Nederland

Woensdag 20 maart is Cristian van der Linde te gast in het Gallo-Romeins Museum. Hij brengt er een boeiende lezing over ‘het Stonehenge van Nederland’.

In juni 2023 werd in de stad Tiel, in Gelderland, een archeologische ontdekking van formaat wereldkundig gemaakt: een 4000 jaar oud heiligdom dat dienstdeed als zonnekalender. Men sprak al snel van ‘het Stonehenge van Nederland’. Cristian van der Linde stond aan het hoofd van het opgravingsteam.

In deze lezing neemt hij je mee naar 2000 v.Chr. Rond die tijd verspreidde de bronstechnologie zich over West- en Noord-Europa. Tegelijk ontstonden er nieuwe ideeën en religieuze praktijken. Zo woonde aan de Rijn, nabij het huidige Tiel, een gemeenschap die haar doden begroef onder grafheuvels. Een daarvan werd als zonne-observatorium gebruikt. Is de vergelijking met Stonehenge terecht?

Cristian van der Linde is teamleider prehistorie en Romeinse tijd bij BAAC Archeologie en Bouwhistorie. Hij heeft meer dan twintig jaar ervaring met opgravingswerk en onderzoek in Nederland en België, met een passie voor begravingspraktijken en grafheuvels. Hij is onderzoeksleider van de opgraving in Tiel.

Tijdstip: 20 maart om 19.30 u.
Locatie: het auditorium van het museum
Deelnameprijs: 3 euro
Volg je de lezing liever online? Vooraf inschrijven is verplicht. Registreer je via de website van het museum
. Na je betaling ontvang je per mail een link om deel te nemen.

De lezingencyclus ‘Spraakwater’ is een vaste waarde in het jaarprogramma van het Gallo-Romeins Museum. Elk jaar komen er heel wat boeiende thema’s uit de internationale archeologie en klassieke geschiedenis aan bod. Het is al het twintigste jaar dat het museum deze lezingenreeks organiseert.
Een lezing gemist? Opnames van de voorbije lezingen zijn terug te vinden op de website van het museum.

Meer info: galloromeinsmuseum.be


Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame