Tongeren vandaag

Nieuws

Mars tegen de fusie

Vier burgerbewegingen tegen gemeentelijke fusies verenigen zich in Tongeren en vragen rekening te houden met de duidelijke stem van het volk. Ze doen dit tijdens een betoging op het moment dat de stad Tongeren tijdens een extra gemeenteraad beslist over de fusie met Borgloon.

Waar: Veemarkt 

Wanneer: dinsdag 17 oktober om 18u15.

Start betoging ‘Mars tegen de Fusie’: 19u00 op de Veemarkt.

Eindmeet betoging: Grote Markt aan het stadhuis waar vanaf 20u00 de extra gemeenteraad beslist over de fusie tussen Tongeren en Borgloon.

Burgerbewegingen van Ruiselede, Zwijndrecht, Borsbeek en Tongeren strijden tegen de fusieplannen van hun steden en gemeenten. Ze dwongen volksraadplegingen af. De uitslag was telkens een zeer duidelijke en niet verkeerd te interpreteren NEE. De respectievelijke besturen echter geven aan de stem van hun burgers te zullen negeren.

De burgerbewegingen van Ruislede, Zwijndrecht, Borsbeek en Tongeren spannen samen en eisen een eerlijke beoordeling en correcte inschatting van de uitslagen van hun volksraadplegingen. De volksraadplegingen zijn democratisch tot stand gekomen en elke, daar toe gerechtigde inwoner, mocht komen stemmen. Het resultaat kan bijgevolg niet zomaar genegeerd worden, zeker niet door de verkozenen van het volk. Dat duidt immers op een democratisch deficit en versterkt het gevoel van particratie.

Vlaamse besturen weten duidelijk niet hoe om te gaan met de uitslag van een volksraadpleging. Dit bewijzen de uitspraken van de bestuurders vlak na de volksraadplegingen.

Tongeren: Tijs Posen: "De burgemeesters van Tongeren en Borgloon verkondingen in aug 2021 dat hun steden gaan fusioneren. De meerderheidspartijen volgen gedwee. Op de 4 themacafé’s die de steden organiseerden daagden slechts een 125 mensen op of 0,29 percent van de bevolking.

Burgerbeweging Tongeren Eerst dwingt een volksraadpleging af. Resultaat 5449 stemmers, 20,2 percent van de stemgerechtigden, 80 percent van die stemmers stemden TEGEN de fusie.

Reactie van burgemeester Patrick Dewael: We gaan die cijfers analyseren maar er is 83 percent (hij berekent op de totale bevolking) niet komen stemmen dus die zullen de fusie dan genegen zijn.

Niet iedereen die is thuisgebleven bij het referendum over een fusie is vóór die fusie. Dat zegt politicoloog Herwig Reynaert. "Tussen de mensen die niet zijn komen stemmen, zitten ongetwijfeld ook nee-stemmers, al zal dat aandeel kleiner zijn."

De volksraadpleging is niet-bindend maar … "De besturen kunnen niet zomaar een bladzijde omslaan", zegt Reynaert. "Ze moeten terugkoppelen naar de bevolking. Er is een duidelijk signaal gegeven dat er bezorgdheid is over de fusie en dat een aantal mensen dat helemaal niet ziet zitten. Ze moeten hen nu geruststellen."

Burgerbewegingen hebben niets tegen de andere gemeente of stad maar wel tegen de manier waarop de fusie tot stand komt.

Tot op vandaag heeft geen enkel van de gemeenten of steden een degelijk plan van aanpak kunnen voorleggen, noch documenten waaruit blijkt wat de financiele gevolgen van een fusie nu echt zullen zijn.

De beslissing voor een fusie is een beslissing voor het leven en de toekomst van een stad of gemeente.

Ze overschrijdt de tijdelijkheid van ons allen, en de relativiteit van een “premie”. Een lokaal bestuur moet fier zijn op zijn afkomst, zijn eigenheid, zijn autonomie en zijn bevolking waarvoor men zetelt.

Wij vragen aan onze besturen : Vergooi jullie zeggingskracht niet! Verloochen de bevolking niet! Wees fier!", aldus Tijs Posen

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame