Sinds vorig jaar zet de stad Tongeren een mobiele camera in tegen sluikstorten op plaatsen waar er regelmatig overlast is zoals zwerfvuil of sluikstorten.
Patrick Dewael, burgemeester: “Afval in de openbare ruimte veroorzaakt niet alleen ergernis. Het is ook duur. Het opruimen van zwerfvuil in Vlaanderen kost meer dan 60 miljoen euro per jaar. Dat is bijna 10 euro per inwoner. Het gaat over duizenden tonnen afval per jaar. Het is ook een doorn in het oog van de vele wandelaars en fietsers. Om het probleem van de sluikstorten efficiënter te kunnen aanpakken zet de stad Tongeren nu een (anonieme) mobiele camera in.”
De camerabeelden worden bekeken en gescreend door een medewerker van de stad Tongeren. De gemeenschapswachten maken daarna een bestuurlijk verslag en maken het dossier over aan de sanctionerend ambtenaar. Overtreders riskeren een GAS-boete tot 350 euro en de terugbetaling van de opruimingskosten.
Patrick Jans, schepen van Milieu: “De stad Tongeren investeerde 12.000 euro in de mobiele camera. Het gaat om een anonieme, verborgen camera. Hij wordt ingezet op plaatsen waar er regelmatig zwerfvuil wordt achtergelaten. We doen al jaren heel wat inspanningen om mensen te sensibiliseren rond zwerfvuil en sluikstorten, denk maar onze jaarlijkse opruimactie Straat.net. Maar toch krijgen we nog vaak meldingen. Het personeel van onze reinigingsploeg moet dagelijks deze plekken opruimen. Met deze camera gaan we sluikstort tegen en stellen we de overtreders verantwoordelijk voor hun daden. De camera wordt hoofdzakelijk ingezet om zwerfvuil en sluikstorten tegen te gaan, maar kan uiteraard ook voor andere soorten van overlast ingezet worden.”
In 2017 werden er 34 personen betrapt waarvan 25 via de mobiele camera. Dit jaar waren er dit al 13 waarvan 5 via de mobiele camera.