Deze middag is de Moerenpoort heropend. De voorbije maanden werd het bezoekersparcours vernieuwd/
Cultuurschepen An Christiaens kroop achter de toog van 't Poorthuis om uitleg te geven aan de genodigden: "Stad Tongeren heeft een nieuwe investering gedaan in ons erfgoed. We koesteren ons erfgoed in de nieuwste stad van het land. In 2011 onderging de Moerenpoort een restauratie en een ontsluiting. We blijven verder investeren in Tongeren en Borgloon. De intrinsieke waarde staat buiten kijf voor toekomstige generaties. De Moerenpoort is een meerwaarde voor ons toerisme. Ze lokt 7.500 bezoekers per jaar. Toerisme zorgt voor een economische return. Het verblijftstoerisme is de voorbije 5 jaar sterk gestegen: van 41.000 overnachtingen in 2018 naar 51.400 in 2023. Toeristen verteren hier.
De museale invulling van de Moerenpoort werd opgewaardeerd. Dit is weer een pareltje bij voor het toeristisch aanbod". .
De Moerenpoort is een stille getuige van het middeleeuwse Tongeren. Deze poort - gebouwd in 1379 - was één van de poorten waardoor je in of uit de stad kon geraken. Van de zes poorten is de Moerenpoort de enige die nog volledig intact
is. In 2011 onderging het poortgebouw een grondige restauratie zowel aan de buitenzijde als de inrichting aan de binnenzijde.
In 2022 startte de stad Tongeren het voortraject om de museale invulling te vernieuwen. De infodragers en de teksten hadden nood aan een update.
Samen met het historische projectbureau Geheugen Collectief ontwikkelde de stad Tongeren een nieuw thematisch concept. Dit was de leidraad voor ontwerpbureau Fugzia bv voor de realisatie van de nieuwe, frisse invulling die je vandaag kan komen ontdekken.
Schepen van cultuur en toerisme An Christiaens: “De Moerenpoort straalt inhoudelijk en vormelijk opnieuw. Voor het ontwerp lieten we ons inspireren door typisch middeleeuwse vormen van schilden en vaandels. Deze nieuwe
vormentaal start langs de buitenzijde om passanten te prikkelen en aan te sporen om de poort een bezoek te brengen. De nieuwe centrale figuur van de Moerenpoort is de poortwachter. Je leert hem meteen kennen bij de
toegangsdeur waar hij je om een toegangscode vraagt. Via deze code, gratis te verkrijgen bij Visit Tongeren-Borgloon en in het Teseum, krijg je toestemming om de poort te betreden.”
Het centrale uitgangspunt binnen het concept was om de poort terug te laten stralen. Overbodige informatie en panelen die het zicht belemmerden werden verwijderd. Na de demontage bleef er dan ook een prachtig middeleeuws
bouwwerk over. De vitrineschacht die centraal doorheen de Moerenpoort loopt is omgevormd tot een boeiende infoplek met op elk niveau toffe kinderopdrachten, audioverhalen en objecten die je langs kijkgaten kan bewonderen.
Via een belevingstour wandel en klim je doorheen het verhaal van de Moerenpoort. De museumthema’s nemen je mee naar het middeleeuwse leven in en rond de poort en laten je kennismaken met de poort als belangrijk onderdeel
van de stadsverdediging. Het parcours is in vier talen: Nederlands, Frans, Duits en Engels. Op elk niveau ervaar je de middeleeuwse ruimte op dezelfde manier. Het inhoudelijke verhaal vind je terug op vaandels via teksten en infographics.
De typerende lijntekeningen van de poortwachter en de animatiefilms zijn van de hand van Helene Lespagnard. Ze spreken tot de verbeelding zowel voor jong als oud.
Kinderen kunnen aan de achterzijde van de vitrinekasten zich amuseren met een zoektocht en spelletjes.
Burgemeester Patrick Dewael: “Mijn fascinatie voor de middeleeuwen dimt nooit en in de Moerenpoort stap je dan ook even terug in de tijd. Met de nieuwe invulling maken bezoekers op een hedendaagse manier kennis met de
geschiedenis van de stad Tongeren vanaf het jaar 1000. Tongeren maakt dan deel uit van het prinsbisdom Luik en profiteert in dit nieuwe millennium van de bloei van de internationale handel. Het strategisch gelegen Tongeren krijgt
veelvuldig te maken met conflicten. Door de toekenning van stadsrechten door de prins-bisschop starten de Tongenaren onvermoeid aan de bouw van een nieuwe verdedigingsmuur met de toegangspoorten naar de middeleeuwse stad.”
De Moerenpoort kent een eeuwenlange geschiedenis. In de middeleeuwen was de poort een symbool van kracht en macht, ze overleefde de grote stadsbrand in 1677 en werd in de 19de eeuw gered van de sloop. In 1958 opende de poort als
museum. Vandaag is de Moerenpoort een iconisch bouwwerk in onze stad, aan de rand van het begijnhof en middenin de gezellige zondagse antiekmarkt. Het is een plek waar mensen samenkomen om kennis te delen en samen te verbeelden.
Op de toren geniet je van een adembenemend zicht op de stad en het groene landschap van de Kevie. De tentoongestelde objecten behoren tot de collectie van het Koninklijk Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap van Tongeren. Ze werden zorgvuldig geselecteerd om het verhaal van de Moerenpoort te versterken. Andere objecten uit het oude Moerenpoortmuseum zijn verhuisd naar het stadsarchief..
De totale kostprijs voor het ontwerp en de realisatie van de museale invulling door de firma Fugzia bv bedraagt 84.591,10 euro inclusief btw. Daarnaast werden er een aantal renovatie- en aanpassingswerkzaamheden uitgevoerd zoals een
nieuwe houten draagconstructie voor het uitkijkplatform. De kostprijs voor deze werken bedraagt ca. 22.575,95 euro inclusief btw.
De Moerenpoort is dagelijks te bezoeken van 10 tot 16 uur via een gratis toegangscode. Deze code kan je verkrijgen bij Visit Tongeren-Borgloon en in het Teseum.
In de kerstvakantie is de Moerenpoort gesloten op 25 december en 1 januari.