Deze expo's van het cultuurfestival MomeNT lopen nog t.e.m. 13 augustus
* Expo Mark Swysen
In de tuin aan het Praetorium
Met ‘Het Einde der Tijden’ in zicht nodigt kunstenaar Mark Swysen ons uit om onze verantwoordelijkheid te nemen voor de ecologische veranderingen die onze planeet en ons leven bedreigen met 2 indrukwekkende installaties
'A midsummernight's dream - encountering a stray medusa in the city' (naast Huis Theelen)
De kwal, die u zo vaak heeft gevreesd en vermeden, als symbool van de kwetsbaarheid van het leven op deze planeet. Zoals de kwal de zee doorkruist en zich aanpast aan de veranderde omstandigheden, zo moeten wij ons ook aanpassen aan de onvoorspelbare en veranderde wereld om ons heen. De lichtgevende kwal in de tuin van het Praetorium benadrukt de klimaatproblemen waar we voor staan en de dreiging van de stijgende zeespiegel en overstromingen. De tentakels van deze droomachtige medusa worden gevormd door lege plastic waterflessen die op stalen stangen hangen. Het geeft een perfect surrealistisch plaatje van een waterdier dat zich boven land bevindt en uit zijn natuurlijke habitat is verbannen. Deze unieke installatie zal zeker een indruk achterlaten bij bezoekers en hen laten nadenken over de urgentie van de klimaatproblematiek.
'Planet @ peril: day of reckoning' (op het plein vóór het Praetorium)
Het kunstwerk bestaat uit een gelaste aluminium constructie die de acht meridianen, evenaar en poolcirkels van een doorzichtige wereldbol suggereert. Onder de constructie reflecteert een oppervlak in de vorm van een oceaan of meer het zonlicht en draagt de littekens van schade en vervuiling. Een cirkelvormige buis van spiegels in het midden van de planeet reflecteert de omliggende gebouwen en bezoekers, hun vervormde reflectie is een essentieel onderdeel van de installatie. De boodschap van de installatie is dat wij als bewoners van de planeet verantwoordelijkheid dragen voor de ecologische veranderingen die onze planeet en ons leven bedreigen.
* Expo Het Laatste Konijn
10 foto's van Luc Daelemans (tegen de glazen wand van het Praetorium). Hij heeft hiervoor curator Marcel Vanthilt, als het wit konijn, laten poseren op verschillende plekken
Met dit futuristische project laat fotograaf Luc Daelemans een aantal mogelijke toekomstbeelden zien in de openbare ruimte. ‘Het Einde der Tijden’ is een feit. En wat daarna?
Wanneer de wereld is veranderd en veel van de dieren zijn uitgestorven, wanneer schimmels de wereld overnemen met hun geheime krachten (typ in op google: cordyceps, chaga, candida aulis,…) is er nog één wezen dat zijn weg heeft gevonden naar de toekomst: het laatste konijn. Dit konijn is een overlever, een getuige van het verleden en een symbool van hoop voor de toekomst.
Het laatste konijn laat ons zien dat de toekomst onzeker is, maar dat er altijd hoop is voor degenen die bereid zijn te vechten voor hun voorbestaan. Het herinnert ons eraan dat we onze verantwoordelijkheid moeten nemen om de natuur en de dieren te beschermen, zodat we een wereld kunnen creëren waarin niet alleen wij, maar ook de laatste konijnen kunnen overleven.
* Expo Dark Illuminations
In de Ursulakapel toont kunstenaar Robert zijn werken. Hij is geboren in Strumica (Macedonia) en woont in Brooklyn (New York)
De tentoonstelling van Robert Dandarov toont een reeks schilderijen die u meeneemt op een ontdekkingsreis naar een donkere en dystopische toekomst die u mogelijk te wachten staat. Deze tentoonstelling geeft u de kans te leren uit onze fouten uit het verleden en een samenleving op te bouwen die rechtvaardiger, gelijkwaardiger en duurzamer is.
In zijn werken worden hedendaagse thema's als klimaatverandering, politieke instabiliteit en sociale onrust verbeeld in een angstaanjagende en apocalyptische setting. Bezoekers van de expositie worden uitgenodigd om zich onder te dompelen in de grimmige toekomstvisie van Dandarov en te reflecteren op de mogelijke gevolgen van ons handelen in het heden.
Danny Weckx, oprichter van Uitstalling Art Gallery in Genk, is curator voor deze expo .
* Expo Mariette
In DC De Piepel is een kamertje nagebootst van een rusthuisbewoonster. Wie een kastdeur opent, krijgt een verhaal te horen dat Mariette in 't 'Teungers' heeft ingesproken
Mariette is verhuisd, ze moest wel. Een nieuwe kamer, nieuwe buren, zorgmedewerkers, keukenpersoneel, managers: ze kreeg het er allemaal bij. Haar eigen aardappels hoeft ze niet te schillen, en ook de afwas wordt gedaan. Daar had ze altijd al een hekel aan, maar toch. Een nieuwe thuis maken, hoe werkt dat?
In deze unieke ervaring worden bezoekers uitgenodigd om de kamer van de nieuwe bewoonster van woonzorgcentrum De Motten binnen te treden en aan schuifjes te trekken, kastdeuren te openen en knoppen te draaien om zo de verhalen van Mariette te horen. Dit participatieve project maakt gebruik van dialectische vertalingen en ingesproken verhalen van inwoners van wzc De Motten en andere Limburgers om de Limburgse klankkast tot leven te brengen. 'Mariette' is een fictief personage, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek van het Meertens Instituut en Universiteit Maastricht naar de invloed van dialect op gevoelens van welzijn in een verpleeghuis. Stichting Laudio laat u ervaren hoe het spreken van uw eigen taal uw gevoel van autonomie kan beïnvloeden.
Op haar oude dag heeft Mariette niet alleen een klankkast, maar ook een podcast. Binnenkort luister je hier naar haar verhaal, waar je ook bent. Daarin hoor je onder meer over het wetenschappelijk taalonderzoek in verpleeghuis. Albert Knapen (voorzitter van de groep 'd Aa Piepele werkte mee aan dit experiment. )
en Marie Louise Arens (91) heeft de teksten van 'Mariette' ingesproken in 't Teungers. Ze verblijft al 6 jaar in wzc De Motten: "Ik ben hier graag! Daarvoor heb ik 61 jaar aan de Oude Fonteinweg gewoond. Tot mijn 77e wandelde ik nog Broekberg op. Sinds de dood van mijne man, 22 jaar geleden, brei ik voor de arme kindjes", vertelde Marie-Louise die trots is dat nu haar stem uit de kast komt!