* Vanavond om 20u was er de derde TIJDsessie in de kloostertuin achter de basiliek.
Journalist en docent cultuurjournalistiek Frank Van Laeken nodigde de Tongerse Carmen Willems, directeur van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSK) uit voor een diepte-interview in de mooie tuin van het Teseum.
Maar er was ook aandacht voor de persoon achter de directeurstitel. Wie is Carmen Willems en wat drijft haar in haar werk? DE zowat 100 aanwezigen kwamen meer te weten over de visie en passie van deze bekende Tongerse grande dame die aan het roer staat van een van de belangrijkste culturele instellingen van België. Ze mochten ook zelf vragen stellen.
"Tongeren is mijn echte thuis. Ik had niet zo'n grote opkomst verwacht. Elk weekend ben ik hier en in de week verblijf ik in Antwerpen waar ik een appartement huur.".
De journalist wilde weten wat Carmen vindt van Tongeren: "Het is eens tad op mensenmaat. Eigenlijk een groot dorp met bijzonder veel cultuur en waar iedereen, iedereen kent. Je hebt hier fantastische Horeca. Het is een heel ondernemende stad met een prachtig GRM, de Basiliek...... De natuur is heel uniek. Vanop de basiliektoren zien je de groene gordel rond Tongeren met de 16 kerkdorpen".
* Om 20u30 was er een optreden van 'Into the Open' in garage achteraan de Ambiorixkazerne. Ze waren al enkele keren te gast in cc De Velinx
7 performers 1 drummer, 2 gitaristen en 4 choreografen: Wei-Wei Lee, Celine Werkhoven, Artemis Stavridi, Misha Demoustier, Maarten Van Cauwenberghe, Frederik Heuvinck & Elko Blijweert) belichamen de groove en delen de energie van de muziek in een choreografie van Lisbeth Gruwez. Ze zwepen elkaar op met gepimpte krautrock anno 2023, of het repetitieve van Can gekruist met de high voltage van The Chemical Brothers. Die krautrock vloeit voort uit het explosieve samenspel van Dendermonde, de band van Maarten Van Cauwenberghe, Elko Blijweert en Fred Heuvinck.
Er werd niet gezongen tijdens dit optreden
Tijdens het bisnummer mocht het publiek mee op de scène
Voor wie er niet bij kon zijn: vrijdagavond treden ze nog eens op: om 22u op dezelfde locatie
* Om 21u30 was er een openluchtfilm op 't Vrijthof. Curator Marcel Vanthilt kwam Dr. Strangelove inleiden.
‘Dr. Strangelove’, de legendarische satire van regisseur Stanley Kubrick uit 1964, is een Engelstalige zwart/wit film (zonder ondertiteling) die zijn tijd ver vooruit was. De film portretteert op hilarische wijze de absurditeit en waanzin van de Koude Oorlog. De film is een meesterwerk van zwarte humor en een kritische blik op de politieke machinaties van de jaren '60. Een niet te missen klassieker voor filmliefhebbers en iedereen die geïnteresseerd is in politieke satire.
PS Er zijn nog enkele kaartjes beschikbaar voor 'Het Einde van de Wereld', vrijdagavond om 20u in zaal Casino