Tongeren vandaag

Nieuws

MoMeNT 2018

Deze middag is het cultuurfestival MoMeNT editie 2018 voorgesteld in het GRM. Ook nu loopt het weer parallel met de zomerTIJD. Het hoogtepunt situeert zich midden augustus met een ‘eigenTIJDsfestival’. 
"Als oudste stad bezit Tongeren het meeste kapitaal qua TIJD. Het is het DNA van onze stad. MoMeNT wil de actieve participatie van individuelen, groepen, verenigingen en  instellingen betrekken in het perspectief van nieuwe creaties", wist cultuurschepen Guy Schiepers.  

De rode draad van het cultuurfestival ‘MoMeNT’ is ‘TIJD’ tussen verschillende culturele evenementen in de stad. De hele zomer lang staan expo’s, theater, muziek, openluchtfilms, literaire sessies en andere events op het programma. 

Intendant Barbara Wyckmans schetste de vijf actieterreinen:
* Behouden wat goed was: Stadsmuzikantenfestival, Openluchtcinema (met 4 films), Teseumsessies (met 3 sprekers en muzikant Jonas Winterland), een PoP-uP bar, fotograaf Luc Daelemans (gaat 100 Tongenaren portretteren die toevallig over de Markt wandelen); studenten van PXL-MAD gaan TIJD-vlaggen ontwerpen en op 25 oktober is er weer een TIJDcongres.  De stadsfilosoof is Frank Van Laeken (59). Deze Antwerpenaar woont in Tollembeek.
* Basecamp: Een open call leverde 60 kunstenaars op. Hieruit werden er 14 geselecteerd. O.l.v. 5 professionele coaches gaan ze de hele zomer aan de slag in een aantal panden. Het Munthuis doet dienst als repetitieplek
* Receptieve programmering: Luc Ponnet zal tussen Beloken Pasen en Tongeren-kermis elke zaterdag een orgelconcert voorzien in het teken van TIJD. Hanneke Paauwe zal een monoloog opvoeren over het verlies van een kind, bij een engelengraf op verschillende kerkhove. Co Marius zal Figaro opvoeren in het Pliniuspark. De openluchtvoorstellingen duren 3,5 uur en er wordt eten voorzien. Stadsarchivaris Steven Vandewal ontwerpt een loper voor in het Praetorium, gemaakt met affiches van de gemeenteraadsverkiezingen van1830 tot nu
* Creatieprojecten waarbij de Tongenaren zelf aan de slag gaan: CWRM (1.500 beeldjes in keli ontwerpen voor het project van Jan Moeyaert en Koen Vanmechelen); Wondere Pluim is een schrijfproject voor alle basisscholen. De winnaars worden opgenomen in een luimboek; TIJDelijk koor: een bejaardenzangkoor samengesteld uit alle Tongerse rusthuizen en een optreden in cc De VELINX; De TIJDrover: een luisterspel dat wordt opgevoerd in het assisenhof i.s.m. de leden van de rechtbank
* Sfeermakers: Gidsbeurten door stadsgidsen, bijgestaan door een Gentenaar, een Antwerpenaar en een Brusselaar die in hun dialect zullen gidsen; Dagen zonder stress op 7/7 en 8/8. Bedoeling is 12 stressloze dagen (1/1, 2/2,…) in te voeren met zen gebeurtenissen op openbare plaatsen; Citaten rond TIJD worden op winkelvitrines gekleefd.
Burgemeester Patrick Dewael wil MoMeNT in een euregionale context plaatsen: “Tongeren is dè cultuurstad bij uitstek. We liggen centraal tussen Luik, Maastricht, Eindhoven, Heerlen en Aken. Kunst en politiek zijn twee zeepbellen die we aan mekaar moeten naaien”.
MoMeNT start met de Zomertijd en eindigt met de Wintertijd. Het hoogtepunt ligt tussen 10 en 19 augustus. Intendant Barbara Wyckmans kan naast drie vaste medewerkers ook nog rekenen op vijftig vrijwilligers. De stad trekt 265.000 euro uit en cultuurminister Sven Gatz doet er 200.000 euro bij. 

Het voltallige schepencollege mocht een beeldje in klei maken voor het project van Koen Vanmechelen

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame