Tongeren vandaag

Nieuws

Moment voor MUZIEK en TIJD

‘Moment voor MUZIEK en TIJD’ is de titel van het kinderkamp dat de Koninklijke Harmonie Concordia organiseert in kader van het zomerfestival ‘MoMeNT’ .
Het bestuur van deze Tongerse muziekvereniging speelde al enkele jaren met het idee om kinderen en jeugd kennis te laten maken met muziek en met de muziekbeleving. Toen de stad voor ‘MoMeNT’ ook beroep deed op lokale verenigingen, twijfelde het bestuur geen enkel moment.
"Dit kamp is niet echt gericht op het werven van muzikanten, het is eerder een kans voor de bestuursleden om kennis te maken met alle facetten van het organiseren van een kamp en het omgaan met kinderen. De steun die wij krijgen van de stad is dan ook vooral gericht op coaching", aldus voorzitter Bert Tomsin. "De kinderen krijgen behoorlijk wat inspraak in de aanpak van de dagelijkse activiteiten. Een strak gepland schema zou eerder leiden tot het beperken van hun eigen creativiteit".
Het thema TIJD' wordt vertaald in een zelf verzonnen verhaal (bestuur) over twee kinderen die een gesprek tussen twee oude vrienden opvangen. De vraag “waar is den tijd?” wekt bij de kinderen de indruk dat de tijd is verdwenen. Als dan plots ook blijkt dat de wijzers van de basiliektoren ontbreken, besluiten de kinderen samen met al hun vriendjes op zoek te gaan naar de tijd. Zij ontmoeten Toontje Tijd die hen kan laten reizen in de tijd en naar verschillende locaties in Tongeren.
Eindresultaat van dit kamp wordt een videoclip, gemaakt door de kinderen en gebaseerd op de melodie van ‘Grandfather’s clock’ met een aangepaste Nederlandstalige tekst.
De kinderen komen op heel wat bijzondere plaatsen terecht en maken zo o.a. kennis met de Tongerse beiaard en het Le Picard orgel.
Op het programma staan ook leuke spelletjes en avonturen, maar ook muzikale momenten. Zo worden ook de instrumenten voorgesteld en is er een slagwerk initiatie voorzien. De bestuursleden worden ook ondersteund door twee Chiroleidsters die niet enkel de opvang (bij het begin en het einde van de dag) op zich nemen, neen, zij zijn effectief de ganse dag in de weer om de bestuursleden te ondersteunen.

Voormiddag leerden de kinderen vertrouwd geraken met het slagwerk en namiddag gingen ze met blaasinstrumenten aan de slag. 

www.facebook.com/groups/HarmonieConcordiaTongeren

bijdrage en foto's: Nico Francois

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame