Tongeren vandaag

Nieuws

Nieuwe topstukken in Tongeren

Jan Jambon, Vlaams minister van Cultuur, voegde recent 29 Tongerse kunstobjecten en twee kunstverzamelingen toe aan de Vlaamse Topstukkenlijst. Het merendeel van de topstukken staat tentoongesteld in de schatkamer van het Teseum, de museumsite van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek.

Eerder werden de muziekmanuscripten, de 14 bekende heiligenbeelden, de verzameling reliekbeursjes en een textielensemble aan de Topstukkenlijst toegevoegd. Nu zijn ook de gesp uit de Merovingische periode, het ivoren paneel van de heilige Paulus en het romaanse Christushoofd erkend. Deze drie objecten behoren tot de oudste van de Tongerse kunstschat. Daarnaast bevat de nieuwe lijst van topstukken tal van reliekhouders en liturgische voorwerpen, een processiekruis, een reliekomhulsel uit de Karolingische periode en de verzameling koorkapgespen. Deze erkenning bewijst nogmaals de rijkdom van de Tongerse kerkschat.

Patrick Dewael, burgemeester : “De Topstukkenlijst bevat voor Vlaanderen bijzondere en unieke voorwerpen en verzamelingen. Het Topstukkendecreet zorgt ervoor dat deze objecten niet verloren gaan voor volgende generaties. De stukken krijgen namelijk een ‘beschermde’ status.”

Al die topstukken komen in aanmerking voor subsidies bij conservering en restauratie. Want wie een erkend topstuk in huis heeft, moet het ook in de best mogelijke omstandigheden bewaren en zorgen dat het in goede conditie blijft.

Gerard Stassen, schepen van erfgoed: “Ook in de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek zijn er nieuwe topstukken zoals de arendlezenaar, de paaskandelaar en het vroeg-romaans Christusbeeld dat je in het Vrijthofportaal kan bewonderen. Het Mariabeeld ‘Oorzaak Onzer Blijdschap’ maakte reeds deel uit van de lijst. Het stedelijk depot herbergt twee nieuwe topstukken, de 17de-eeuwse zilveren kandelaars afkomstig uit de voormalige collectie van het Sint-Jakobusgasthuis.”

An Christiaens, schepen van toerisme: “Met deze erkenning start 2023 voor de stad Tongeren alvast goed. Het belooft een boeiend jaar te worden. Het is het jaar van de zevenjaarlijkse Kroningsfeesten, ter nagedachtenis van de kroning van het Mariabeeld ‘Oorzaak onzer Blijdschap’. Zowel het Mariabeeld als een aantal topstukken uit de schatkamer trekken in processie door de stad. Ook het openstellen van de belforttoren staat op het programma. De toren wordt het derde museumdeel van het Teseum.”

Het Teseum werd afgelopen jaar druk bezocht. “Ondanks het wegvallen van de zogenaamde ‘staycations’ en de warme zomer is het bezoekersaantal van 2021 toch bijna geëvenaard met bijna 20.000 bezoekers op jaarbasis. Hiervan komt 73% uit Vlaanderen, 16% uit onze buurlanden en 11% uit Wallonië en Brussel. In groep ontvangt het Teseum voornamelijk middelbare scholen die hun weg naar de schatkamer en de archeologische site gevonden hebben.”, besluit schepen van toerisme, An Christiaens.

Zoeken
Sponsors
    RadioBOO
Het weer
Reclame