Vanavond bracht OCT (Ondernemersclub Tongeren) een bezoek aan het bedrijf Lambrechts-Nicolaers dat zijn 100e verjaardag viert. Tijdens de rondleiding konden de ondernemers niet alleen kennismaken met de vernieuwde infrastructuur zien, maar ze kregen ook inzicht in de manier waarop Lambrechts-Nicolaers haar duurzame aanpak toepast in elk facet van de bedrijfsvoering. Michel Lambrechts, vierde generatie en zaakvoerder van het familiebedrijf, verzorgde persoonlijk de rondleiding en legde uit hoe innovatie en duurzaamheid de kern vormen van hun succes.
In 1924 startte André Nicolaers in de Kleine Statiestraat (nu Jaminéstraat) met de verkoop van steenkool. Dat werd aangevoerd per trein. Het bedrijf bevond zich op de site waar nu de Carrefour gevestigd is. Tijdens WO II werd het bedrijf plat gebombardeerd. André is de overgrootvader van Michel Lambrechts, de huidige CEO en ondertussen de 4e generatie.
Gerard Lambrechts startte eerst met steenkool, maar schakelde over op bouwmaterialen en natuursteen.
In 1970 verhuisde het familiebedrijf naar de Luikersteenweg, op de site van aannemer Correct. De vier zonen stapten mee in het bedrijf. Ze breidden uit met een eigen atelier en een plaatsingsdienst.
In 2000 specialiseerden ze zich in tegels en parket en werden de bouwmaterialen afgebouwd. De voorbije jaren werd de toonzaal telkens uitgebreid.
LN telt vandaag 40 werknemers, aangevuld met onderaannemers. Hun afzetgebied is verspreid over Limburg, Brabant en Wallonië.
Nu is LN gespecialiseerd in enerzijds natuursteen en anderzijds in tegels-parket-badkamers.
Er worden geen massieve blokken verwerkt. Alles wordt aangeleverd in gezaagde platen.In de hallen staan grote machines om te platen te zagen en te polijsten. De laatste nieuwe machine kost 350.000 euro.
Duurzaamheid als fundament
Duurzaamheid staat centraal bij Lambrechts-Nicolaers. Jaarlijks verwerkt het bedrijf een indrukwekkende hoeveelheid van 40 voetbalvelden aan keramische tegels en 135 treinwagons aan natuursteen. De onderneming heeft zichzelf ten doel gesteld om zo duurzaam mogelijk te werken, waarbij afval wordt geminimaliseerd en grondstoffen optimaal worden benut. Lambrechts-Nicolaers kiest bewust voor duurzame steengroeves en zorgt ervoor dat restmaterialen worden hergebruikt. Steenoverschotten worden bijvoorbeeld omgezet in blauwe kiezel, terwijl het slib dat ontstaat bij de verwerking van steen wordt gebruikt als bodemverbeteraar in de lokale landbouw.
Ook het watergebruik is volledig circulair. Het bedrijf vangt jaarlijks 90 olympische zwembaden aan water op, zuivert dit en hergebruikt maar liefst 99% ervan in het productieproces. Daarnaast wekt Lambrechts-Nicolaers inmiddels de helft van haar energiebehoefte zelf op via zonnepanelen, met als doel binnenkort volledig energieneutraal te werken", vertelde Michel Lambrechts.
Yoeri Jorissen (voorzitter OCT):: "Dit is de tweede activiteit van OCT. We zijn onlangs naar het EK Wielrennen gaan kijken in Borgloon.
Economieschepen Krijn Henrotte maakte reclame voor de Tungri Awards die op 24 oktober worden uitgereikt in De Velinx: "Er is niet enkel een award voor een onderneming, maar ook voor een ondernemer. De jury is niet gelinkt aan de stad, maar bestaat uit een lid van VKW, Voka, Horeca Vlaanderen en Unizo.