Tongeren vandaag

Nieuws

Ondernemers op verkiezingslijsten

937 Limburgse zelfstandige ondernemers zijn kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen Ruim politiek engagement van ondernemers In verhouding meer vrouwelijke ondernemers kandidaat dan mannen Open VLD met ruime voorsprong de partij met grootste aantal ondernemers Uit een studie van de kieslijsten in Limburg concludeert UNIZO Limburg dat zelfstandige ondernemers in ruime mate deelnemen aan de verkiezingen van 14 oktober. Er staan immers 937 ondernemers op de kieslijsten in alle Limburgse gemeenten. Ten opzichte van het totaal aantal Limburgse kandidaten hebben de zelfstandige ondernemers een aandeel van 17,9%. Dit ligt veel hoger dan hun aandeel van 11,9% in de Limburgse bevolking. Relatief meer vrouwelijke ondernemers willen politiek actief worden. Van de 937 ondernemers die kandidaat zijn, zijn er 360 vrouwelijke ondernemers. Zij hebben hiermee een aandeel van 38,4 % in het totaal aantal ondernemers die kandidaat zijn. Het aandeel vrouwelijke ondernemers in Limburg ligt slechts op 35,5 %. In de gemeenten waar zelfstandige ondernemers het grootste aandeel hebben, loopt dit aandeel op tot boven de 20 %. De top 5 van de gemeenten waar de kiezer de grootste keuze heeft uit ondernemers op de lijsten zijn:

  • Oudsbergen 26,5 %
  • Tongeren 25,7 %
  • Borgloon 25,4 %
  • Dilsen-Stokkem 25,2 %
  • Bree 23,6 %

Open VLD levert 271 kandidaat-ondernemers, of 28,9 % van het totaal

Ook op basis van het aantal ondernemers in hun rangen mag Open VLD de grootste genoemd worden: 34,3% van het aantal Open VLD-kandidaten zijn ondernemer. Open VLD wordt op vrij grote afstand gevolgd door N-VA met een aandeel van 21,6 % ondernemers. Opmerkelijk is dat bij Groen de vrouwelijke ondernemers een aandeel hebben van 55,1 %, er zijn hier dus ook in absolute aantallen meer vrouwelijke ondernemers dan mannelijke ondernemers kandidaat.
 
“Wij kunnen alleen maar verheugd zijn met het politieke engagement van een grote groep van zelfstandige ondernemers in Limburg" zo stelt Bart Lodewyckx, gedelegeerd bestuurder van UNIZO Limburg. “ Wanneer we willen dat lokale besturen nog meer ondernemend worden, dan kan dit het best met zoveel mogelijk ondernemers in de gemeenteraad én in een uitvoerend mandaat als schepen of burgemeester. Hoe meer ondernemers kandidaat zijn, hoe groter de kans dat ze verkozen worden. Verkozen worden is uiteraard een tweede voorwaarde.”
Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame