Momenteel loopt in het Gallo-Romeins Museum de tentoonstelling ‘Oog in oog met de Romeinen’. Classicus Patrick De Rynck werkte mee aan de totstandkoming ervan. In een digitale lezing focust hij op de kernvraag van de tentoonstelling. Hoe was het leven écht voor de inwoners van het uitgestrekte Romeinse Rijk?
Patrick De Rynck is classicus, auteur, vertaler en publicist. Hij recenseert boeken over de oudheid in ‘Standaard der Letteren’, stelt bloemlezingen samen met Latijnse en Griekse teksten en heeft bijzondere aandacht voor hoe antieke tradities voortleven.
De Rynck is ook gastblogger van het Gallo-Romeins Museum. Hij schrijft twee keer per maand een blog over hoe onze tijd verweven is met de antieke oudheid.
Het Romeinse Rijk was een lappendeken van culturen en volkeren. Hoe verliep het samenleven van al deze mensen in de hoogdagen van de keizertijd? Wat vertellen de tentoongestelde objecten? Wat leren we uit de teksten van bekende en minder bekende auteurs uit die tijd? Zijn hun ideeën voor ons herkenbaar, deels herkenbaar, volslagen vreemd? Welke rol speelde de keizer?
Burgemeester Patrick Dewael: “De lezing van Patrick De Rynck gaat over hoe verscheiden en toch één het Romeinse Rijk was. Vergelijk het misschien met onze Europese Unie. Ook die kent een rijke culturele diversiteit en is gericht op inclusie.”
Schepen van Cultuur An Christiaens: “Het is waardevol dat het Gallo-Romeins Museum online lezingen organiseert. Het initiatief slaat aan. Geschiedenisliefhebbers uit heel Vlaanderen weten ons digitaal te vinden. We onderzoeken de mogelijkheid om deze inspanning in het post coronatijdperk verder te zetten.”
De online lezing vindt plaats op donderdag 18 februari, om 20.00 uur. Deelnemen is gratis.
Reserveren is verplicht. Dat kan heel gemakkelijk via www.galloromeinsmuseum.be of
tel. 012 67 03 40 (tijdens de kantooruren). Je ontvangt een code en logt die avond probleemloos in via je computer.
Deze lezing maakt deel uit van de lezingenreeks ‘Spraakwater’ die het Gallo-Romeins Museum jaarlijks organiseert.
Meer info: www.galloromeinsmuseum.be