Tongeren vandaag

Nieuws

Opening Belforttoren Basiliek

Vanaf morgen is de Belforttoren van de Basiliek toegankelijk voor het grote publiek. Bezoekers moeten vooraf een 'tijdslot' reserveren. Tickets zijn te verkrijgen in het Teseum aan 5 euro. 

Deze middag werd het project toegelicht in het stadhuis. 
* Burgemeester Patrick Dewael: "Dit is het slotstuk van een 3-trapsraket: eerst werd de schatkamer heringericht met het Teseum, dan volgde de onderkeldering van de basiliek (archeologische site) en nu de ontsluiting van de toren. Bezoekers krijgen een wijds uitzicht tot Luik, Maastricht en zelfs de Oostkantons. Dit is een belangrijke troef op toeristisch vlak. We moeten blijven inspelen op toerisme, want dat zorgt voor een economische multiplicator. Het verblijfstoerisme zit in de lift. Het aantal B&B's stijgt en dat versterkt de lokale economie. Ondertussen staat de Fruitspoorroute op stapel, hiermee wordt de parel van Haspengouw in beeld gebracht: van Tongeren via Borgloon tot Sint-Truiden: 'Fietsen door het fruit'. . 
* Toerismeschepen An Christiaens: "De ontsluiting van de toren heeft een impact op de aantrekkingskracht van de stad. Het Teseum lokt jaarlijks 25.000 bezoekers en het GRM 60 à 80.000. De toeristische sector is heel erg sterk, vooral het eendaags toerisme. De laatste tijd stijgt ook het meerdaags toerisme. We hebben vandaag meer dan 60 logiesuitbaters. De toren is de kers op de taart. Een hoog uitkijkpunt vindt iedereen interessant en onderweg is er van alles te beleven. Dankzij de museale invulling van de binnenruimtes. Zo wordt o.a. het verhaal verteld van de belforttoren en weetjes over de geschiedenis. Er is een tussenstop tussen de klokken en de beiaard, daarom worden er gratis oordopjes voorzien. Toeristisch is dit fantastisch, maar ook voor Tongenaren, want er was al lang de vraag om de toren te mogen bezichtigen. 
* Jan Jaspers, voorzitter van de kerkfabriek: "De beiaard is heel opvallend. De klokken komen van een Luikse klokkengieter. Er is altijd een negatieve klank geweest. 25 jaar geleden is de beiaard grondig onder handen genomen, nu heeft 'm opnieuw een groot onderhoud nodig. De muziektrommel zorgt om de 7,5 minuut voor een deuntje. Er werden enkele melodieën in het systeem gestopt zodat de beiaard van op afstand kan ingeschakeld worden. De toren is een dubbel gegeven: zowel kerkelijk als stedelijk. De ontsluiting is gebeurd met respect voor de kerkelijke functie en ook de aparte toegang is een pluspunt". 
Erfgoedschepen Gerard Stassen kreeg niet de mogelijkheid om iets te vertellen

Er werd een nieuwe toegangsdeur voorzien in de zijgevel, tegenover brasserie 'De Suisse'. Die muur is bijna 4 m dik. 

De bezoeker moet 7 niveaus trotseren. Op de eerste tussenstop kan je door het 'Hemelgat' naar de binnenzijde van de basiliek kijken. Er staat ook een glasraam met de geschiedenis van de toren

Hier zie je ook een neogotische 'waterspuwer' die door een beeldhouwer is ontworpen, met Tongerse invloeden erin verwerkt: o.a. de kroon met de zwaan en ook zwanenvleugels. Dit is de mascotte voor de kinderen. 
De nieuwe stalen trappen zijn getint in mergelkleuren,

net zoals de leidingkoker die geplaatst werd voor het 'mistsysteem' dat in werking treedt bij brand, want anders is er meer waterschade dan brandschade. Op de koker zie je afbeeldingen van de graffiti die overal in de toren werd gekerfd. 

In deze ruimte staat ook de maquette van de neogotische spits die er uiteindelijk niet is gekomen. De toren heeft 3 verschillende spitsen gehad. De laatste, een barokke' heeft 200 jaar gediend.
Een verdieping hoger krijg je zicht op de klokken en de beiaard: "De basiliek heeft 49 klokken, waarvan 6 luidklokken. Het is nog altijd een fantastische constructie. We hebben ze onlangs getest op trillingen, maar de toren beweegt niet", wist Jan Jaspers. Het hok van de beiaardier is nu zichtbaar door een glazen wand. Beiaardier Mathieu speelt elke donderdag om 10 u. Je wandelt hier tussen de beiaard. De grote klok zwaait uit, maar die wordt maar enkele keren in 't jaar geluid: bij Kerstmis, Nieuwjaar, Witte Donderdag, Pasen, Tongeren kermis, de Mariale feesten,... Op die tijdstippen zal de toren niet mogen bezocht worden. 

Nog een verdieping hoger zie je o.a. de oude windhaan tot in 1912 op de toren stond

Op het uurwerkplatform staan er fotowanden met 110 foto's uit het stadsarchief, ingezonden door Tongenaren of gemaakt door de aannemer 

De restauratie en de ontsluiting is in november 2021 gestart. Vandaag zijn de werken nog niet helemaal voltooid. Daarom zal de aannemer nog 3 weken extra tijd krijgen waarin er telkens 3 dagen zal gewerkt worden. 

Een bezoek aan de toren is enkel geschikt voor personen met een goede conditie. Wie niet goed te been is, kan binnenkort een virtueel bezoek brengen en dit najaar verschijnt er een bezoekersgids. 

De werken hebben 6.670.000 euro gekost, waarvan 2.427.000 euro subsidies door de Vlaamse Overheid

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame