Tongeren vandaag

Nieuws

Opening Stonehenge

Gisterenavond is de tijdelijke tentoonstelling 'Stonehenge - voorbij het mysterie' officieel geopend. Hiervan waren meer dan 600 mensen getuige in het GRM. 
Het was een ludieke show met 'live' beelden via een 'rechtstreekse lijn' van op de site in Engeland. 
Lieven Lemmens zorgde voor de presentatie
- GRM-directeur Bart Distelmans mocht als eerste speechen: "Iedereen kent Stonehenge, maar hoe gaan we dat hier tentoonstellen? Niet door de 7 m hoge en 35 ton zware stenen naar hier te halen of door het na te bouwen. Wel door het verhaal te vertellen van de mensen achter de stenen. Wat geloofden en dachten ze? Dit technologisch wonder werd 5000 jaar geleden gecreëerd op een winderige vlakte. De stenen werden gekapt in een groeve uit Wales en 240 km versleept. We brengen het verhaal puur, sober, zonder franjes en met voorwerpen die de mensen echt in hun handen gehad hebben. We vertellen hoe we weten wat we weten en wat we nog niet weten".
- Burgemeester Patrick Dewael kon er niet bij zijn (live kopstukkendebat TVL). Hij mocht 'live' getuigen vanuit Stonehenge waar hij een congres bijwoonde rond 'citymarketing'. De burgemeester wil van Tongeren terug de 'Civitas Tungrorum' maken. Hiervoor wil hij Nederlands Limburg en Wallonië heroveren. 
- Gedeputeerde Igor Philtjens: "De impact van het GRM blijft onveranderd bij elke expo. We kunnen de toekomst niet zien zonder ons verleden te kennen. We moeten ons erfgoed koesteren en de stenen tot leven brengen. Tongeren verdient een plek op de lijst van 'Wereldtoppers'. Toerisme zorgt voor welvaart en welzijn van onze inwoners". 
- Professor Mike Parker Pearson is de curator van deze expo. In 2010 werd hij uitgeroepen tot 'Archeoloog van het jaar': "Al toen ik 4 jaar was, wist ik wat ik wilde worden. Op 1-jarige leeftijd bezochten we Stonehenge en ging ik er op de stenen zitten. Hoe ik in Tongeren terechtgekomen ben? Een jaar geleden werd ik opgebeld door Peter uit Australië. "We hebben een curator nodig". Ik zag dat eerst niet zitten, maar ik kreeg assistentie van Beatrijs de Groot (University College of London). Wat het beste is aan deze expo? Het is een instrument voor iedereen, ook voor kinderen. Je ziet hier leuke cartoons. Die van mij lijkt op 'Spitting Image' volgens mijn vrouw"

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame