Tongeren vandaag

Nieuws

Overleg Open Kerken

Vanavond was er in de vergaderzaal van het toeristisch paviljoen, Plinius, een overlegmoment met de Stichting Open Kerken.
Toerismeschepen Marc Hoogmartens had hiervoor de kerkfabrieken uitgenodigd. 
"Hoe vaak worden we niet aangesproken over de toegankelijkheid van onze kerkgebouwen? De kerk is een centraal gelegen gebouw. De extra openstelling van een aantal kerken zou de toeristische waarde van onze stad kunnen verhogen. Vanavond horen jullie een pleidooi om de deuren van de kerk open te zwieren".
Mark Huynen, voorzitter van de stichting gaf de uitleg: "We zijn in 2006 gestart met dit project. Ondertussen zijn er 401 gebedshuizen in België aangesloten, waarvan 21 in Limburg. Die worden verondersteld 8 weken (tussen 1 juni en 30 september) de kerk 3 dagen per week en minimum 4 uur per dag open te stellen. Jullie moeten wel zorgen voor vrijwilligers voor het onthaal, een verantwoordelijke voor sociale controle, het inventariseren en beveiligen van de kerkschatten. Tegenwoordig gaat nog 5% van de bevolking naar de mis. Sommige kerken worden nog maar 1 uur in de maand gebruikt. We willen leven scheppen in de kerk, buiten de momenten van de eredienst. Al die stoelen zijn niet meer nodig. Stel de kerk open voor iedereen. Als er eens iets gestolen wordt, is dat dan zo erg? 
Jullie betalen het eerste jaar 350 euro lidgeld en daarna nog maar 175 euro. Jullie krijgen een banner, een gevelplaat, een gastenboek voor volwassenen en een kinderboek om in te tekenen. 
De aanwezigen zaten toch met een aantal vragen en vooral twijfels

Komend weekend vindt de 11de editie van 'Open Kerken' plaats.  600 kerken in België, Luxemburg en Frankrijk doen mee. 

 
Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame