Vanavond bood de Parkinsonliga het theaterstuk 'Geef mijn hand terug' aan in cc de Velinx.
Schepen Jos Schouterden (Welzijn) gaf vooraf een toelichting:
Deze voorstelling kadert binnen de promotie “Week van de zorg”. In deze periode wil de overheid aandacht vragen voor werknemers in de zorgsector, zorgvragers én zorgdragers. De sector van zorg en welzijn neemt in Tongeren een belangrijke plaats in. Elke dag maken vele beroepsmensen werk van een kwaliteitsvol aanbod van zorg en welzijn en dit voor elke Tongenaar die het nodig heeft. We zijn terecht blij en fier dat we kunnen beroep doen o tal van enthousiaste organisaties en medewerkers die bijzonder veel kwaliteit en engagement tonen. Tongeren wil zich dan ook profileren als een echte “zorgstad”. Om dit ten volle te kunnen nastreven, zijn er recentelijk belangrijke beleidsbeslissingen genomen. Ik noem er enkele op:
- Tongeren neemt een leidende rol op bij de uitbouw van de eerste lijnszone Z.O. Limburg. Eerste lijnszones zijn intergemeentelijke samenwerkingen die in de toekomst richtinggevend zullen zijn voor de uitbouw van het welzijnsaanbod in onze stad?
- Samen kiezen we voor verdere intensifiëring en samenwerking tussen Tongerse welzijnsorganisaties. B.v. A.Z. Vesalius, thuisgezondheidsdiensten en W.Z.C.
- We willen ook de lokale, wij gebonden buurthulp activeren. Een aantal initiatieven zijn al opgestart. Binnenkort zullen bijkomende wijkwerkers aangesteld worden.
- We blijven verder inzetten op waardering en activering van het vrijwilligerswerk.
Het is ongelofelijk hoeveel Tongenaren zich nu al inzetten binnen onze welzijnssector. (Corona) We willen het vrijwilligerswerk structureren en verder uitbouwen.
Naast het beleidsaspect ben ik me er zeker ook van bewust dat zorgvragen erg persoonlijk ingekleurd zijn. Chronisch zieken, persoenen met een beperking, mensen met een psy. ziektebeeld… de vragen en noden kunnen heel verschillend zijn.
Vanzelfsprekend kunnen we vanuit de politiek niet op al die vragen antwoorden bieden.
Vandaar dat het zo belangrijk is dat personen met een slinkende zelfredzaamheid beroep kunnen doen op zorgdragers die erg nabij staan. Ik heb dan ook enorm veel respect voor familie, buren en mantelzorgers die mensen (soms letterlijk) op handen dragen.
De uitbouw van zulke dragende, persoonlijke zorgnetwerken is hét actiemodel dat voor volgende jaren in the picture zal staan.Als zorgdrager sta je er niet alleen voor. Talrijke organisaties helpen je op weg. Veelal zijn deze verankerd in het verenigingsleven. Zo wordt de voorstelling van vandaag gerealiseerd i.s.m. de Parkinsonliga die een plaatselijke afdeling heeft in onze stad. Als lotgenoten elkaar ontmoeten en ondersteunen zal dit ongetwijfeld de weerbaarheid van de patiënt en zijn omgeving versterken. Het is door de creatie van zulke zorg – dragende initiatieven dat een gemeenschap te kennen geeft er te zijn voor personen in moeilijke omstandigheden.
De laatste tijd is er terecht een grote belangstelling voor mentale gezondheid. Dit aspect was vroeger nogal ondergesneeuwd. Tongeren neemt dit item op en zal aandacht vragen voor de maatschappelijke problematiek van “dementie”. We streven ernaar een dementievriendelijke gemeente te worden. Een eerste stap werd reeds gezet door het samenstellen van een lokale infobrochure. Deze brochure wordt vandaag aan u voorgesteld.
Op 31 maart organiseert het “Huis van het Kind” een bijzondere infoavond rond “autisme”. Deze zal plaatsvinden in de aula van het G.R.M. Wat is autisme en hoe kunnen we ermee omgaan? Wat is de belevingswereld van personen met autisme. Hoe ervaren zij hun omgeving? Hoe worden impulsen vanuit de omgeving door autisten opgenomen? Opvoedingswinkel Zuid Limburg biedt ondersteuning
Tenslotte wil ik nog het belang van humor en creativiteit benadrukken. Humor, creativiteit en zelfrelativering kunnen mensen aanzetten om buiten zichzelf te treden. Zo laat je zien dat er meer is dan allen de ziekte, het gebrek of het probleem. Creativiteit en humor openen poorten naar een andere belevingswereld waar originaliteit en genialiteit niet ver af meer zijn.
We zijn vandaag dan ook op de juiste plek. Waar anders dan in een C.C. kan en mag er nog gelachen worden – ook met situaties die ernstig zijn", besloot de schepen.