Deze namiddag is de gerenoveerde pastorie van Koninksem officieel ingehuldigd. Het is een erkende PLUS-PLEK.
Marleen Olaerts heette iedereen welkom: "Wij zijn verheugd onze Plus-PLEK vandaag officieel te mogen openen. Van pastorie tot PLUS-PLEK, een verhaal van inclusie, vrijwilligerswerk, kans op ontmoeting en nog veel meer. Omdat het dienstenaanbod in Koninksem minimaal is, zijn de inwoners voor de meeste zaken op Tongeren aangewezen. Ook al ligt Tongeren op amper enkele kilometers, toch is het voor veel oudere en minder mobiele inwoners te ver en zo dreigen ze te vereenzamen.
Binnen het kerkbestuur zagen we de nood. Gelukkig hebben we een subsidie bekomen bij het Europees Fonds voor Plattelandsontwikkeling om onze leegstaande pastorie een nieuwe bestemming te geven. Dankzij de inzet van vrijwilligers die gedurende twee jaar elke donderdag op post waren en met centen van zowel de kerkfabriek als de vzw Parochiaal Centrum, slaagden we erin de pastorie te renoveren. Ook de tuin werd in ere hersteld en kreeg een groot terras en een petanquebaan dankzij de Pibo en met subsidie van de Koning Boudewijnstichting en Cera Foundation. Stad Tongeren zorgde voor een defibrillator".
Katrien Weckx (Landelijke Gilden Nationaal):: "Ook wij zagen dat het leven in plattelandsdorpen de afgelopen jaren enorm veranderde. We zagen een daling in het aantal buurtwinkels en voorzieningen. Er is de vergrijzing, een sterke toename in het aantal alleenstaanden en eenoudergezinnen. ook het verenigingsleven staat onder druk. Bijgevolg zien we een toegenomen eenzaamheid met een impact op het welzijn van de dorpsbewoners en vooral bij kwetsbare doelgroepen als ouderen en mensen die zich moeilijk kunnen verplaatsen.
Daarnaast zagen we dat veel zorg- en welzijnsvoorzieningen naar een manier zochten om meer contact te leggen met de buurt. Met het plattelandsproject 'Plus-Plekken, dorpen inclusief versterken' wilden we een antwoord bieden op deze uitdagingen. Landelijke Gilden gelooft sterk in het belang van ontmoeting. Met het team PIT zetten we in op projecten en campagnes die de leefbaarheid van het platteland en haar dorpen verhogen.
We zoeken naar gemeentes met zorg- en welzijnsorganisaties die openstaan voor dit projectidee en die in hun meerjarenplan steven naar sociale cohesie, ontmoeting en inclusie. Zo kwamen we in Koninksem. Na een grondige analyse van de omgeving en stakeholders d.m.v. enquêtes, gesprekken en cijfermateriaal. We organiseerden twee workshops voor de buurt en eindigden met een hele lijst aan noden, mogelijkheden en activiteiten om te organiseren. Samen met de stuurgroep maakten we keuzes en gingen we aan de slag.
De plus-plek in Koninksem wordt voornamelijk gerund en getrokken door vrijwilligers. De zorggebruikers van Covida spelen een belangrijke rol. Luc hielp met de renovatie en Robin zorgt voor het onderhoud van de tuin. Stad Tongeren mag fier zijn dat ze, naast Riemst, Heusden-Zolder, Lummen en Pelt, één van de vijf eerste gemeentes is met een Plus-Plek.
En dat ze in Koninksem goed bezig zijn, wordt bewezen door de toekenning in 2022 van de GoeBezigprijs van de Vlaamse Vereniging voor Dorpsbelangen. De jury oordeelde dat 'Plus-Plek Koninksem' veel potentieel heeft. Het is een veelbelovend buurtpunt waar volop nood en vraag naar is".
Schepen Evelyne Stassen (sociale zaken): "Dit is een mooi project dat helemaal aansluit op de buurtgerichte opdracht van ons lokaal dienstencentrum 'De Piepel'. Met onze buurtgerichte zorg willen we nieuwe accenten leggen , vertrekkend vanuit de noden en behoeftes van buurten en hun bewoners, we willen bottom up werken. Plekken als deze zijn een voorbeeld om de kloof te verkleinen tussen zorg- of welzijnsorganisaties en de dorpen. We willen bijdragen aan een gevoel van inclusie. Daarvoor hebben we jullie nodig. Jullie vrijwilligers zijn het kloppend hart van deze ontmoetingsplek van en voor buurtbewoners. Als stad investeren we in vrijwilligers voor het Digipunt. We willen ook een partner zijn wat betreft het faciliteren, de praktische ondersteuning om activiteiten van De Piepel te verweven met de behoeften van de bewoners. Dit is een fantastisch mooi project, een voorbeeld dat we ook in andere dorpen graag willen uitbreiden".
Sander komt elke laatste maandag van de maand langs om het DiGipunt open te houden van 13u30 tot 15u30. Buurtbewoners kunnen bij hem terecht met hun digitale vragen.
Het team van vrijwilligers
Schaakliefhebbers kunnen hier ook terecht