Tongeren vandaag

Nieuws

Poëziewedstrijd Willemsfonds

Willemsfonds Tongeren organiseerde voor de eerste keer een openbare poëziewedstrijd en dit onder het peterschap van Guy Schiepers, schepen van cultuur. Tot 30 juni konden geïnteresseerden hun gedicht inzenden en ze mochten maar liefst 123 gedichten ontvangen zowel uit België als uit Nederland.
Luc Ponnet schetste de geschiedenis van het Willemsfonds: "Het is er gekomen dankzij de letterkundige Jan Frans Willems die het Nederlands al bestuurstaal promootte. De hoofdzetel bevindt zich in Gent. Deze culturele vereniging is actief met taal, muziek, theater maar ook met cultuurreizen".  
Voorzitter Lutgarde Voets: "We organiseren ook een literair festival 'Het Beter Boek' o.l.v. Greet op De Beeck waarbij telkens een boek besproken wordt. Het thema van deze wedstrijd was 'WIJSHEID', verwijzend naar de uil in het logo van het Willemsfonds en die het symbool van wijsheid is".
Cultuurschepen Guy Schiepers: "cultuur is een verbindende factor. De Tongerse afdeling van het WF is de grootste in Vlaanderen. De Tongenaar heeft een uitgesproken sterk karakter, dat is onlangs wetenschappelijk bewezen. Tongeren wil zich opwerpen als de culturele smaakmaker in de regio"

Er waren 10 gedichten genomineerd. Die werden voorgedragen door 4 leerlingen van de Pentagoon Academie o.l.v. Elke Janssen
Een 8-koppige professionele jury (Barbara Wyckmans, Pim Lakay, Rika Réhir, Kaat Vranken, Herman Rohard, Greet op De Beeck, Luc Ponnet, Ria Snellinx) beoordeelde de gedichten en koos drie winnaars.
Juryvoorzitter Pim Lakay: "Dit is de eerste poëziewedstrijd van WF Tongeren. Poëzie is een zeer aparte kunstrichting. Het is vaak dansen op een slappe koord tussen poëzie en proza. We kregen 123 inzendingen: van povere pogingen tot meer dan 20 heel goede gedichten". 

Het resultaat werd vanavond bekendgemaakt in de bibliotheek. 

Hierbij de top 3:
1. Nora Vander Elst uit Hove
2. Judith Omtzigt
3. Hein van der Schoot

De laureaten waren zelf niet aanwezig

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame