Na aanhoudende klachten van overlast in het centrum gaat de politie zijn patrouilles ’s avonds en in het weekend opdrijven.
Patrick Dewael, burgemeester: “Dit jaar noteerden we al 63 meldingen van nachtlawaai in het centrum, 112 meldingen van beschadigingen en vandalisme en 10 vechtpartijen in het uitgangsleven. Daar willen we paal en perk aan stellen. De politiediensten voeren hun patrouilles op, zowel ’s avonds als in het weekend. De agenten krijgen de opdracht om bij positieve vaststellingen van geluidsoverlast zoals beschreven in het gas-reglement steeds repressief op te treden. In het verleden hielden enkele uitbaters te weinig rekening met een niet-repressief bezoek van de politiediensten.”
De agenten krijgen nu dus de opdracht om sneller pv’s uit te schrijven. Concreet betekent dit dat de politie optreedt bij overlast na 22 uur of na de uren voorzien in een beslissing van het schepencollege. Bij de organisatie van evenementen moeten uitbaters, verenigingen en andere organisatoren een aanvraag doen bij het stadsbestuur (via de dienst economie of via het evenementenloket).
"Bij elke aanvraag worden de organisatoren op de hoogte gesteld van de geldende reglementering inzake geluid, algemene veiligheid en overlast. Zowel de geluidsnormen alsook begin- en einduur worden in een besluit opgenomen en zijn bindend” zegt de burgemeester.
Het gebruik van elektronisch versterkte muziek is geregeld in de Vlaamse milieuregelgeving (VLAREM). Afhankelijk van de aard van de activiteit en het maximale geluidsniveau zijn bepaalde voorwaarden van toepassing. Voor de luidste geluidsniveaus is de organisator verplicht om een geluidsmeter te hebben en die ook te gebruiken. Als deze geen metingen uitvoert (en/of niet beschikt over de juiste vergunning), kunnen er sancties volgen, opgelegd door politie of bevoegde ambtenaren.