Stadspark De Motten heeft een prijs in de wacht gesleept!
Vandaag vond de uitreiking van de jaarlijkse Prijs Publieke Ruimte plaats. Gezien de huidige coronasituatie werd die voor het eerst op een alternatieve manier georganiseerd. Uit de inzendingen nomineerde een onafhankelijke vakjury 5 projecten en een winnaar.
Uit het verleden blijkt dat het winnen van de prijs veel betekent: media-aandacht en bekendheid bij het grote publiek en erkenning voor goed opdrachtgeverschap, een hoogstaand ontwerp en een kwaliteitsvolle uitvoering. Het winnen van de Prijs Publieke Ruimte katapulteert het project, de bouwheer en de ontwerper naar grote bekendheid in de vakwereld van de publieke ruimte en ‘eeuwige roem’ in de galerij van winnaars.
Het heraangelegde stadspark De Motten heeft de Prijs Publieke Ruimte 2021 gewonnen in de categorie ‘Stedelijk’
Elk jaar reikt Infopunt Publieke Ruimte een onderscheiding uit aan de ‘beste’ openbare ruimte van Vlaanderen en Brussel. De Prijs Publieke Ruimte is een erkenning voor goed opdrachtgeverschap en voor een kwaliteitsvol ontwerp en vakkundige uitvoering van het project. Tijdens het online Congres Publieke Ruimte op 1 juni vielen Tongeren en Rijmenam in de prijzen. Burgemeester Dewael en administrateur-generaal Bernard De Potter van de Vlaamse Milieumaatschappij namen de onderscheiding in ontvangst voor de herinrichting van stadspark De Motten en de openlegging van de Jeker in Tongeren. Schepen Mieke Van den Brande (gemeente Bonheiden) en Danny Baeten (directeur Procesinnovatie, Aquafin) werden in de bloemetjes gezet voor de heraangelegde dorpskern van Rijmenam. Gent ging aan de haal met de prijs van het publiek.
Uit 41 inzendingen nomineerde een vakjury 6 projecten voor de jaarlijkse Prijs Publieke Ruimte, drie in de categorie ‘stedelijke projecten’ en drie ‘landelijke projecten’.
In de eerste categorie gingen twee nominaties naar Gent waar de openlegging van de Nederschelde en de herinrichting van het dorpscentrum van Drongen in de smaak van de jury vielen. De derde nominatie was voor het Tongerse stadspark De Motten. Bij de landelijke projecten liet de jury zijn oog vallen op Wachtebeke, waar het voormalige stationsplein is omgevormd tot een buurtpark, op Kontich dat de Edegemsesteenweg transformeerde tot een hemelwateras en ten slotte op de smaakvol heraangelegde dorpskern van Rijmenam.
Juryvoorzitter Jan Vilain (Infopunt Publieke Ruimte): “De pandemie en de gezondheidscrisis die daarvan het gevolg is, heeft het belang van buurtkwaliteit blootgelegd. De nood aan sociale contacten, aan bewegings- en ontspanningsmogelijkheden in eigen omgeving werd opeens tastbaar voor iedereen. Die openbare ruimte biedt ook oplossingen voor andere uitdagingen, waartegen geen vaccin bestaat. Dat komt in elk van deze nominaties tot uiting.”
Infopunt Publiek Ruimte benadrukt met deze jaarlijkse onderscheiding dat steden en gemeenten zelf haalbare maatregelen kunnen nemen: bomen die verkoeling bieden als antwoord op hitte-eilanden; voetgangerszones en hoogwaardige fietsinfrastructuur als antwoord op verkeerscongestie, luchtvervuiling en lawaaioverlast; ontharding als antwoord op verdroging; verwildering als antwoord op biodiversiteitsverlies, beweegkansen als antwoord op obesitas en vergrijzing; meervoudig gebruik als antwoord op segregatie, korte voedselketens als antwoord op overconsumptie; verweving als antwoord op verdichting.
Jan Vilain: “Een doordachte aanpak en inrichting van de publieke ruimte, met de blik op lange termijn is meer dan ooit aan de orde om de leefkwaliteit van iedereen te verhogen.”