Tongeren vandaag

Nieuws

Reproductie van grafmonument

Een rechtstreekse afstammeling van de familie de Hinnisdael laat een levensgrote reproductie maken van  het witmarmeren grafmonument van gravin Maria Anna de Berchem dat zich in de gasthuiskapel bevindt. De kopie krijgt een plek in kasteel Régnière-Ecluse (Frankrijk) dat hij momenteel laat restaureren. Graaf Raymond de Nicolay doet hiervoor beroep op het International Platform for Art Research and Conservation cvba (IPARC) uit Melsbroek. Linda Temminck startte vandaag met de voorbereidingswerken voor de levensgrote reproductie van het liggend beeld. Het maken van de mal zal zes werkdagen in beslag nemen en het afgieten nog eens twee dagen. De kostprijs voor de 100%-kopie bedraagt zowat 10.000 euro.
Volgens schepen van Toerisme Marc Hoogmartens is dit grafmonument één van de belangrijkste historische objecten in Tongeren: “Het nieuw toerismekantoor in de Gasthuiskapel werd met veel respect voor het historisch karakter van het gebouw gerealiseerd. Het schitterende grafmonument van Maria-Anna de Berchem is één van de topstukken. We dragen er de grootste zorg voor. Door het maken van de kopie, krijgt het beeld een grondige reinigingsbeurt en zal het carrara marmer witter tonen”.
Alle info over het monument is te vinden in het boek geschreven door stadsgids Frits Berckmans. Hierin vertelt hij niet enkel over het monument zelf en de bekende liggende dame, maar schetst hij ook een beeld van de adel in die periode en hun relatie met Tongeren. Het boek telt 112 pagina’s en is te verkrijgen bij Toerisme Tongeren, het stadsarchief of Standaard Boekhandel aan 15 euro.

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame