Tongeren vandaag

Nieuws

Riemst is kindvriendelijke gemeente

Minister Sven Gatz lauwerde gisteren een nieuwe lichting kindvriendelijke steden en gemeenten: Aarschot, Beersel, Brugge, Denderleeuw, Genk, Halle, Hoogstraten, Riemst en Sint-Katelijne-Waver mogen zich de komende zes jaar kindvriendelijke stad of gemeente noemen.

De minister van Jeugd Sven Gatz reikte  voor de derde maal de labels ‘kindvriendelijke steden en gemeenten’ uit.
Het label kent zijn oorsprong in de internationale 'Child Friendly Cities' beweging, gestart vanuit de VN en UNICEF. Het lauwert steden en gemeenten die het internationale kinderrechtenverdrag actief toepassen in alle beleidsdomeinen die invloed hebben op kinderen en jongeren.

Minister Gatzl:“Een stedelijke omgeving die vriendelijk is voor kinderen, is tegelijk voor iedereen vriendelijk: voor grote mensen, voor kleine mensen, voor mensen met een beperking en voor mensen zonder beperking, voor zwakke weggebruikers en voor senioren. Hetzelfde geldt voor een cultuurbeleid, een jeugdbeleid, mobiliteitsbeleid,...: als er daarbij aandacht bestaat voor kinderen, komt dat heel de lokale samenleving ten goede. Kinderrechten gaan over het streven naar rechtvaardigheid en menselijke waardigheid. In een kindvriendelijke stad of gemeente moeten kinderrechten elke dag opnieuw worden ‘gemaakt’. Samen met kinderen en jongeren analyseerden de steden en gemeenten hun beleid vanuit een kindvriendelijke brilZe formuleerden een strategie die rekening houdt met hun jonge inwoners in al hun beleidsbeslissingen. Niet alleen als het over jeugdwerk of kinderopvang gaat, maar ook over pakweg mobiliteit, welzijn, cultuur en veiligheid. Het label is een teken van erkenning van het traject dat de steden en gemeenten hebben afgelegd. 

 Een jury beoordeelde van elke gemeente een dossier op basis van het afgelegde traject, de strategie op vlak van kindvriendelijkheid en de verankering daarvan in het beleid.

Het project kindvriendelijke steden en gemeenten ondersteunt lokale besturen die alle rechten van het kind zoals omschreven in het Kinderrechtenverdrag willen realiseren in hun stad of gemeente.
Steden en gemeenten die ook voor de titel willen gaan, kunnen zich tegen 2020 klaarstomen.

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame