Tongeren vandaag

Nieuws

Robert Christiaens gehuldigd

Vanavond is Robert Christiaens (90) gehuldigd als aftredend stichter-voorzitter van het August Vermeylenfonds. Hij werd hiervoor naar het terras van restaurant 't Vrijthof gelokt waar hij werd opgewacht door tientallen vrienden en sympathisanten. 
Erwin Wagemans neemt de fakkel van voorzitter van hem over: "We vieren jou vandaag als voorzitter, maar ook als mens. Een geschikte locatie vinden was niet simpel. We hadden gedacht aan een apotheek".
* Gouverneur Herman Reynders mocht openen: "Ik sta hier met veel plezier. Jij bent niet de eerste, de beste. We zijn nog collega's geweest bij de Voorzorg in Hasselt. Toen zwaaiden heel wat Tongenaren daar de plak: Nol Carolus, Jean Stas.... Dat ware straffe mannen die mekaar graag hadden, maar ook wel durfden te stichelen. Iedereen had heel veel respect voor Robert: altijd net in 't pak met das, een heer van stand. Jij hebt de apotheek van Tongeren uitgebouwd tot de sterkste van Limburg. Je was voorzitter van de Raad van Bestuur van de Voorzorg. Robert is een zeer minzaam man, eerlijk en correct t.o.v. iedereen. Je hebt steeds gehandeld in belang van alle Tongenaren en je koos voor goed bestuur. Politie was niet jouw grootste passie. Jean Ferir en Willy Claes hebben lang op jou moeten inpraten. Je koos liever voor sport en cultuur. Zo stond je mee aan de wieg van KSK Tongeren. Je hebt je op diverse manieren ingezet voor de Tongerse gemeenschap. We hebben heel veel respect voor u"!
* Burgemeester Patrick Dewael: "Ik noem jullie tant Marcelle en nonk Robert. We zijn geen generatiegenoten, maar we kennen mekaar al heel lang. Ik heb met dochter Nicole in de klas gezeten: de beruchte klas van het Atheneum. We hebben van een progressieve opvoeding genoten. Later zat ik samen met jullie zoon op de VUB. Voor wat thuis niet mocht, kwam ik bij jullie thuis in het clubhuis in de kelder! Toon Geukens heeft ons geleerd dat we 'veel moeten schoffelen, maar nooit spuiten'. Toen ik in 1982 in de politiek stapte, was jij schepen en zat ik in de oppositie. Later heb ik me in de 'paarse alliantie' altijd heel goed gevoeld. We konden over alles dialogeren. De natuur is uw passie ( ringen van vogels, de Kevie), maar ook cultuur, handel en commercie. Zo heb je de bouw van cc de Velinx in uw hart gedragen".
* Frederik Dezutter, directeur van Vermeylenfonds Nationaal: "Je bent hier in 1994 met het Vermeylenfonds gestart en bent steeds trouw gebleven aan de principes. Uw enthousiasme werkt aanstekelijk. Je had een bestuur met veel vrouwen. Tijdens de eeuwwisseling pakte je uit met een boek over Markante Tongenaren. U hoort ook op die lijst te staan. 10 jaar geleden waren we in Tongeren te gast met het landelijk bestuur. We zijn zelden zo goed ontvangen". Dezutter overhandigde een ets van kunstschilder Jos Verdegem, leermeester van Raveel. 
* Robert Christiaens mocht afsluiten: "Zoveel volk had ik absoluut niet verwacht. De hele 'fine fleur van Tongeren is hier! Hoe ik met het Vermeylenfonds gestart ben? Het paste niet als politieker om voorzitter te zijn, vond ik. Daarom heb ik ermee gewacht. Het is gestart als een vrijzinnige, Vlaamse, socialistische , culturele vereniging. Vandaag is het een vrijzinnige, sociale vereniging. Het socialisme op cultureel vlak was indertijd heel pover in Tongeren. Dankzij onze 'Hommages' hebben we erkenning gekregen. Aanzet was de huldiging, door Maastricht, van Jean Lambrechts. Die avond zat de Velinx stampvol, zelfs de trappen van de tribune. We mogen fier zijn op alle 'Markante Tongenaren'. Op 2 november vieren we Marc Noppen. Hij heeft het geschopt tot professor aan de U-Gent en tot bestuurder van UZ Brussel". 

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame