De ziekenhuizen van Hasselt, Heusden-Zolder, Sint-Truiden en Tongeren gaan voor de behandeling van borst-, darm-, long- en prostaatkanker nauwer samenwerken. Ze gaan exact dezelfde procedures volgen om diagnoses te stellen en informatie uit te wisselen. Daardoor moet de kwaliteit nog verbeteren.
De oncologen van het Jessa Ziekenhuis, het Sint-Franciscusziekenhuis, het Sint-Trudo Ziekenhuis en het az Vesalius overleggen nu ook op regelmatige basis over de behandeling van hun patiënten met veel voorkomende kankers zoals borst-, darm-, long- of prostaatkanker. Maar die samenwerking achter de schermen wordt nu nog intensiever en in vaste procedures gegoten. "Het IKEA-principe van ik-ken-echt-allesis echt niet meer van deze tijd", legt dokter Jeroen Mebis van het Jessa Ziekenhuis uit. "Multi-disciplinair samenwerken is echt in het voordeel van de patiënt en dat gaan we nog meer doen dan vroeger."
Voor patiënten die de diagnose van kanker krijgen is het nu soms moeilijk om te beslissen waar ze de behandeling willen volgen. "Wij garanderen nu dat die behandelingen volledig hetzelfde zullen zijn in de vier ziekenhuizen", gaat dokter Katherine Vandenborre van het az Vesalius verder. "Patiënten moeten niet bang zijn voor een verschil in kwaliteit." In sommige gevallen zijn het ook dezelfde chirurgen die je zullen opereren. "Voor de longziekten bijvoorbeeld is dat nu ook al het geval", legt dokter Rudolf van Puijenbroek van het Sint-Franciscusziekenhuis uit. "De patiënten kunnen in hun eigen ziekenhuis blijven. Het is de dokter die van ziekenhuis naar ziekenhuis gaat."
Een behandeling dicht bij huis is voor veel patiënten belangrijk, geeft dokter Jolanda Verheezen van het Sint-Trudo Ziekenhuis toe. "Zo kunnen onze patiënten met borstkanker voor hun operatie en chemotherapie in Sint-Truiden terecht. Voor eventuele radiotherapie verwijzen we ze nu ook al door naar Hasselt. En ik kan mijn patiënten toch nog van kortbij blijven opvolgen want ik sta in nauw contact met mijn collega in het Jessa Ziekenhuis.
bron: Radio2 Limburg