Deze namiddag werd in het Volkstuincomplex ‘aan de Wijkstraat’ een feestelijke afsluiting georganiseerd van de samenwerking Centrum Duurzaam Groen – Ligo. Het betreft specifiek de Ligotuin Winhof waar politiek vluchtelingen samenkomen om te tuinieren en Nederlands te leren. Via Limburg.net en Centrum Duurzaam Groen werden er Velt docenten en begeleiders van Terra Therapeutica ingezet om op een ecologische en duurzame manier te leren tuinieren. De stad Tongeren gaf haar volledige ondersteuning voor dit project.
Tuinieren met verschillende doelen
Rosalie en Ann van Ligo begeleiden de tuinwerking, gericht op mensen van verschillende achtergrond. De tuinwerking heeft verschillende doelstellingen, zoals het bevorderen van gezonde voeding, het verbeteren van de gezondheid en het stimuleren van communicatie. De tuin is uitgegroeid tot een leerplek waar deelnemers Nederlands kunnen leren, leren samenwerken en afspraken maken.
De tuin van ongeveer 3 are is ingebed in het Volkstuincomplex aan de Wijkstraat. Deze tuinen werden reeds volledig gerenoveerd en in 2018 plechtig heropend.
Sinds maart 2019 werd er in De Winhof door de cursisten van Ligo op een ecologische manier getuinierd. Zaaien, planten en oogsten zonder gebruik van kunstmeststoffen of pesticiden. De groenten worden verdeeld onder de deelnemers.
“Dat onze heringerichte volkstuintjes een succes zijn, hoeft geen betoog! We willen hier mensen samenbrengen over alle leeftijden en over elke herkomst heen. De voornaamste vereiste is dat de deelnemers een hart voor tuinieren hebben! Op deze prachtige locatie worden niet alleen groenten gekweekt. De tuintjes vormen vooral een sociale plek waar mensen elkaar vinden voor een babbel en zelfs voor samen-doe-momenten! vertelt schepen van leefmilieu, Patrick Jans. Dit sluit naadloos aan bij het opzet van dit programma, nl.: SAMEN-DOEN betekent vanzelfsprekend SAMEN-COMMUNICEREN! “
Schepen Jans zette Wendy Houben (deskundige milieu - toezichthouder) in de bloemen: "Ons Wendy is een schat, maar een gendarme in de tuin", grapte de milieuschepen
Unieke samenwerking
Via Velt docenten werd het ecologisch tuinieren aangeleerd en ook Kringloopkracht François Dessers gaf zijn medewerking. Zo kregen de deelnemers de kans om ecologisch groenten en fruit te telen, hun organisch afval zelf te verwerken, te leren en elkaar te ontmoeten. Ook de andere tuiniers van het complex werden betrokken in het verhaal.
Voorzitter Limburg.net Luc Wouters. “Ondertussen hebben we met Limburg.net al meer dan 23 samentuinen mee gerealiseerd”, aldus Wouters. “Ecologisch tuinieren is namelijk een van de belangrijkste wapens tegen organisch afval. Dat kan perfect voorkomen worden door slim te tuinieren en te composteren en net dat kunnen de tuiniers hier in de praktijk leren.”
Kleuters van 't Atheneeke bewerken ook een volkstuintje. Driemaal in de week komen ze er tuinieren. Ze planten er zonnebloemen, pompoenen en courgettes. De jongeste kleuters komen langs om de plantjes water te geven. "In de winter maken we in de klas soep van de groenten en in februari hebben we tulpenbollen geplant", vertelde juf Daisy.
Een imker kwam uitleg geven over de bijenkast
De aanwezigen werden beloond met een goodiebag en een ijsje