Tongeren vandaag

Nieuws

Stadscentrum ontwaakt zonder water

Vanochtend zijn de bewoners van het stadscentrum ontwaakt zonder kraantjeswater. Tijdens de nachtelijke werken aan de waterleiding is er iets misgelopen. Pas tegen 09u was het euvel opgelost. 

Tijdens de nacht van maandag op dinsdag heeft De Watergroep ingrijpende werken uitgevoerd aan het waterleidingnet van het stadscentrum. De werken kaderen in het openleggen van de Jeker. Ter hoogte van de Dijk, aan cc De Velinx, werd de hoofdleiding, die er de Jeker kruist, uitgebroken. 
Op vijf plekken aan de Dijk diende een nieuwe koppeling te worden gemaakt. Maar bij die vlakbij cc De Velinx is er iets misgelopen. De arbeiders slaagden er niet in de watertoevoer af te sluiten en hierdoor konden ze pas om 04u30 starten met de laatste fase . Als alles volgens planning was verlopen, zouden de aankoppelingen in de vroege ochtend uitgevoerd zijn en kond de normale bevoorrading vanuit Overhaem en de Motmolen terug opstarten vooraleer het verbruik vanochtend weer zou toenemen. Maar bij de laatste koppeling is er een probleem opgedoken.
Heel wat bewoners uit het stadscentrum zijn dus douche en zonder koffie naar hun werk moeten vertrekken. Tegen 08u30 was de laatste koppeling in orde, maar toen dienden nog alle leidingen eerst te worden gespoeld en ontlucht. 

* Bij bakkerij Vangrootloon (Maastrichterstraat) konden ze de vroege ontbijters geen koffie serveren. “Er stroomt amper water uit de kraan. Het toilet doorspoelen lukt niet. Klanten die voor een ontbijt komen, zullen een frisdrank moeten drinken. Dat is niet ideaal bij deze frisse temperaturen”, wist verkoopster Patricia.  
* Bij café ’t Sweert (de Schiervelstraat) heeft uitbater Frank Donatz amper een spoelbak kunnen vullen: “Een warme choco serveren lukt niet want daar heb je stoom voor nodig. Ik heb gelukkig een emmer uit de kraan kunnen ‘pitsen’ voor de poetsvrouw. Waarom hebben ze ons vooraf niet verwittigd? Dan hadden we ons hierop kunnen voorzien.”. Een Hasseltse klant dacht dat hij de oorzaak had gevonden: “Volgens mij zijn ze de Jeker met drinkwater aan het vullen”.
* Bij tandarts Katrien Scholts (Maastrichterstraat) zal om 07u30 de eerste patiënt in de stoel: “Ik moet de spoelbeker met flessenwater vullen. De sterilisator en de speciale afwasmachine kan ik niet gebruiken. Ook de handen wassen is onmogelijk. Zonder elektriciteit zitten is nog erger”.
* Herenkapper Henri Schoefs had al twee klanten geholpen: “Gelukkig moest hun kop niet gewassen worden. Ik heb overal naar een telefoonnummer voor dringende gevallen gezocht van De Watergroep. Uiteindelijk kreeg ik iemand aan de lijn met de melding dat ze met een reparatie bezig waren. Gelukkig amuseer ik mij nog altijd”, lachte de 87-jarige kapper.
* Ook in hotel Eburon moesten ze het zonder kraantjeswater stellen. De Nederlander Willem Salentijn had zijn tweede nacht in de oudste stad achter de rug: “We hebben ons niet kunnen wassen. Dat is onverwachts gekomen. Water hebben we nu eenmaal nodig. We komen uit Hilversum, maar Tongeren is echt heel leuk hoor”.

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame