Vandaag neemt ook Tongeren weer deel aan de STEMmig Boeren Dag. Op het bedrijf Loverix aan de Wilstraat in Rutten komen 175 vijfdejaars van 7 Tongerse basisscholen kennismaken met het boerenleven.
Door een combinatie van leren en beleven ontdekken ze waar het voedsel op hun bord vandaan komt en maken ze kennis met de vele facetten dat het plattelandsleven te bieden heeft.
Er zijn 8 standjes voorzien en om het kwartier moeten de leerlingen doorschuiven.
akkerbouw (zaai- en plantgoed, aardappel en ui))
rundvee (een jonge koe)
- varkens (jonge biggetjes)
geiten (jonge geitjes)
kippen (jonge kuikentjes)
hard fruit (appelen en peren)
aardbeien (struiken en vruchten)
machines (tractor)
Patrick Dewael, burgemeester: “Vandaag stelt de familie Loverix in Rutten hun bedrijf open voor een 175-tal leerlingen. Onze land- en tuinbouwers schotelen de kinderen interessante weetjes voor over akkerbouw, rundvee, varkens, hard fruit, aardbeien, kippen, geiten en landbouwmachines. Zo maken ze op een toegankelijke manier kennis hoe het eraan toegaat in een land- of tuinbouwbedrijf. Als lokaal bestuur vinden we het belangrijk dat iedereen in Tongeren toegang heeft tot gezonde en duurzame voeding. Zonder onze land- en tuinbouwers kunnen we dat doel onmogelijk bereiken.“
Jeannine Vanvinckenroye, schepen van Onderwijs: “Alle leerlingen van het 5de leerjaar van onze Tongerse scholen kunnen deelnemen aan deze dag. Op deze manier maken ze kennis met het productieproces van voedsel, ook de wetenschappelijke en technologische context van de land- en tuinbouwsector wordt op deze manier belicht. De aandacht voor de verschillende STEM-disciplines (Science, Technology, Engineering en Mathematics) bevordert specifieke vaardigheden zoals probleemoplossend denken en wakkert de interesse in wetenschap en techniek aan.”
Krijn Henrotte, schepen van Landbouw: "Vandaag vertellen bedrijfsleiders uit onze stad vol enthousiasme over hun sector. De kinderen leren hier de boerenstiel van binnenuit kennen. Met ‘STEMmig Boeren’ tonen we de jongeren hoe mooi en waardevol de boerenstiel wel is. Ze komen er onder andere te weten hoe het voedsel, dat elke dag op hun bord ligt, geproduceerd wordt. Welke handelingen nodig zijn, wat ze mogen en niet mogen en hoe het komt dat het zo lekker en vooral gezond is. Via een doorstromingssysteem op het bedrijf leren ze de verschillende sectoren van de hedendaagse land- en tuinbouw kennen.
Tijdens de middagpauze worden de leerlingen getrakteerd op een gezonde burger en een ijsje,
Ze keren terug naar school met een goodiebag met landbouwproducten (appel, peer, platte kaas) , aangeboden door ambtenaren van de Milieudienst