Tongeren vandaag

Nieuws

Stonehenge

Vanavond opent de nieuwe tijdelijke expo in het GRM: 'Stonehenge - voorbij het mysterie. De expo loopt t.e.m. 21 april 2019 en er wordt gerekend op 75.000 bezoekers. 
In Engeland lokt de wereldberoemde steencirkel jaarlijks 1,5 tot 2 miljoen bezoekers. “Er heerst een mysterie rond dit Unesco Werelderfgoed. Iedereen kent het, maar niemand weet er iets gefundeerd over te vertellen”, weet GRM-directeur Bart Distelmans. “ De bouw is in 3.000 v. Chr. gestart. In 2.500 v. Chr. Is het mooiste en grootste gedeelte bijgebouwd.
Het GRM heeft gekozen voor een chronologische presentatie. We hebben niet de stenen naar hier gehaald of nagebouwd.  We focussen ons op de mensen die het hebben opgetrokken. Wat heeft hen bezield om het te creëren, want toen bestond het wiel nog niet. De stenen werden 240 km daar vandaan ontgonnen. Je kan hier ook een maquette over de verschillende bouwfases ontdekken en panoramische tekeningen. Ook een kortfilm over een vrouw die een innerlijke strijd voert met de bouw. Tot slot worden er 200 authentieke objecten getoond uit het dagelijkse leven uit de buurt. Een van de topstukken is een gouden sieraad dat in Tremelo werd opgegraven. We vertellen hoe we weten wat we weten”. Het is een combinatie van een wetenschappelijke beleving met een inleving”. 

Volgens burgemeester Dewael zullen bezoekers meer te weten komen Stonehenge, dan op de site zelf in Engeland. Hij rekent op minstens 75.000 bezoekers. De komende jaren zal de expo de wereld rondreizen. Er is al interesse uit Amerika, Canada en Australië. De expo kost zowat 1 miljoen euro. Hiervan gaat 600.000 euro naar MuseumPartner.

Archeoloog en professor Mike Parker Pearson is de curator van deze expo. Zijn omvattende theorie over 15 jaar onderzoek, vormt de roede draad:  “Aanvankelijk was ik niet geïnteresseerd in Stonehenge, wel in doden en begravingen. Dit is een politiek monument i.p.v. een religieus. Dankzij een DNA-onderzoek hebben we ontdekt dat er daar indertijd twee verschillende volkeren leefden. Stonehenge verenigt dus een verscheurd eiland.”

In het GRM kan de bezoeker kennismaken met de grootste expo ooit over Stonehenge. Zowel voor volwassenen als voor kinderen is er een audioguide beschikbaar. Kinderen kunnen in het atelier hun eigen steencirkel bouwen. De toegang bedraagt 10 euro. De tentoonstelling is volledig tweetalig (Nederlands en Frans). 

Er wordt gerekend op 75.000 bezoekers

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame