Vier Limburgse provinciale scholen hebben de handen in elkaar geslagen en ze brouwen, ontwikkelen en presenteren, samen met hun leerlingen, een lekker, blond bier met een alcoholpercentage van 6,4°. Het resultaat wordt vanavond voorgesteld in De Kaai in Hasselt.
Twee jaar geleden ontstond het idee van een nauwe samenwerking tussen provinciale scholen na een overleg over de praktische invulling van de GIP-proeven. Na talloze sneuvelversies viel de keuze op het artisanaal brouwen van bier.
Welke scholen zijn betrokken bij dit project?
*Het Provinciaal Instituut voor Biotechnische Onderwijs (PIBO) in Tongeren, de ‘kwekers’, zorgt voor de ingrediënten (hop, gerst,…). Zij hebben de expertise om deze gewassen zelf te kweken in plaats van ze gewoon aan te kopen. Er moest o.a. een keuze gemaakt worden van de gerst- en de hopvariëteit, een leerling van 6 Dier-en Landbouwtechnische Wetenschappen maakte zijn GIP over het brouwen van bier.
*In de Provinciale Technische school (PTS) in Maasmechelen, de ‘brouwers’, werd al een brouwketel gemaakt, o.a. door de lasafdeling. Het eigenlijke brouwen gebeurt in de PTS. Gedurende twee jaar werd het brouwproces zowel mechanisch als elektrisch geoptimaliseerd tot het huidig resultaat.
*In de Provinciale Handelsschool (PH) in Hasselt, ‘de organisatoren’ presenteert het bier op een schitterende locatie en organiseert het evenement. Vooral de leerlingen van 6 Onthaal en Public Relations en 6 Verkoop kunnen in dit project laten zien tot wat ze in staat zijn.
*De Provinciale Secundaire School (PSSH) –afdeling kunst (de kunsthumaniora), ‘de ontwerpers’, zorgt voor een marketingplan, etiketten, verpakking,… Hun originele en creatieve bijdrage resulteert in professionele realisaties. 5 Toegepaste Beeldende Kunsten kreeg de opdracht een logo te ontwerpen voor het bier.
De leerlingen van deze vier scholen mochten een naam kiezen voor dit speciale bier. Nadir, een leerling van de Provinciale Handelsschool verzon de winnende naam: TAZETTEIN.
De naam Tazettein bekt lekker, is origineel, én… als je het woord achterstevoren leest klinkt het als “niet te zat”, wat een pedagogisch verantwoord advies is.