Tongeren vandaag

Nieuws

Tongeren in de fifties

Naar analogie met haar project over 'Sport in Tongeren' (in april), heeft het stadsarchief opnieuw het vroegere winkelpand van fotograaf Christiaens (Maastrichterstraat 24) laten beplakken met foto’s van Tongeren, deze keer van Tongeren in de jaren vijftig van vorige eeuw.
Schepen Gerard Stassen van Sport en Erfgoed legt uit: ‘De jaren vijftig betekenden voor onze stad een periode van enorme bloei: Sport- en recreatiepark de Motten werd aangelegd, de stad kreeg een heel ander uitzicht door de aanleg van de ring, achter het station werd de Sint-Lutgartkerk gebouwd,.. De allereerste carnavalstoet trok door de straten, de post werd bedeeld per helikopter, het Moerenpoortmuseum werd geopend,… De Jeker  werd gedempt en het Pliniuspark was ook in de jaren vijftig al the place to be!’
Tijdens de zomermaanden (juli en augustus) neemt het stadsarchief de Tongenaar terug mee in de tijd: elke weekdag in juli en augustus kan je een verhaal van Tongeren in de fifties lezen op www.geheugenvantongeren.be of www.facebook.com/stadsarchieftongeren
Het thema van de jaren vijftig is ook gelinkt aan de Erfgoeddag 2017:  ‘Zorg’.
Het stadsarchief zal dan een boekje uitgeven voor personen met dementie. Hierin zullen foto’s geplaatst worden van Tongeren in vroegere tijden, zodat de patiënten hierin kunnen kijken met hun familieleden, verzorgenden, en herinneringen kunnen ophalen.
"Personen met dementie kunnen zich immers beter dingen herinneren uit de tijd dat ze adolescent en jongvolwassene waren, dan uit het recente verleden", weet de schepen. Ook in deze boekjes zullen de meeste foto’s uit de jaren vijftig komen. Dit is voor de meeste personen met dementie een periode die zij zich nog levendig herinneren. Deze boekjes zullen vanaf Erfgoeddag 2017 gratis af te halen zijn in het stadsarchief.

 

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame