Tongeren vandaag

Nieuws

Tongeren kan terugblikken op succesvolle groei aan groepsbezoeken in 2016

Tongeren was in 2016 één van de populairste toeristische bestemmingen voor groepen in Limburg. In het bijzonder de unieke tentoonstelling ‘Gladiatoren’ in het Gallo Romeins Museum en  de opening van het nieuwe schatkamermuseum, het ‘ Teseum’, vielen in de smaak. Maar ook de vaste waarden zoals de culturele stadswandeling en de rondleiding  ‘Met een begijntje op stap’ bleven in 2016 de meest geliefkoosde programma’s. 
“Tongeren blijft één van de belangrijkste toeristische  trekpleisters voor groepsbezoeken in Limburg, met het Gallo Romeins Museum, het begijnhof en het Teseum als absolute toppers. Het stadsbestuur trekt dan ook resoluut voor de cultuur-toeristische kaart. Voor een lokale overheid loont het immers om te investeren in zijn lokaal toeristisch aanbod, dat blijkt uit cijfers van 2016. Zo steeg het aantal boekingen die via Toerisme Tongeren werden gereserveerd van 272 (2015) naar 391 (in 2016). Een stijging van maar liefst 44%. Ook het Gallo-Romeins Museum noteerde 12 % meer groepsreservaties dan in 2015. Daarnaast is het aantal bezoekers die een groepsbezoek brachten aan het historische centrum van Tongeren t.o.v. 2015 met meer dan een derde gestegen, van 8.542 bezoekers naar 11.610.  Het Gallo-Romeins Museum blijft de grootste trekpleister en haalt in 2016 net niet de kaap van 50.000 bezoekers in groepsverband” weet Patrick Dewael, burgemeester.
“Het is een trend die we graag willen doortrekken”, aldus schepen van Toerisme Marc Hoogmartens. “De sterke stijging is voornamelijk te danken aan ons nieuw toeristisch product: het Teseum. Maar ook de klantvriendelijke inspanningen en het professioneel advies bij het reserveren van een groepsbezoek spelen mee. De dienst Toerisme levert namelijk producten op maat van de klant en staat, indien gewenst, in voor het reserveren van groepsmenu’s aan een voordelig tarief bij de Tongerse horeca. Daarbovenop worden de gidsbeurten in maar liefst 4 verschillende talen aangeboden. We merken dat deze persoonlijke aanpak wordt geapprecieerd; we wensen deze dan ook zeker en vast verder te zetten. Ten slotte evalueren we ons aanbod jaar na jaar. Aan de hand hiervan worden nieuwe producten gelanceerd, zoals het programma ‘Pastoor klapt uit de biecht.”

Uit de analyse blijkt verder dat groepen bezoekers meermaals per jaar terugkeren naar Tongeren. Opmerkelijk is ook dat de arrangementen vooral in trek zijn bij culturele verenigingen én zelfs bij andere gemeentebesturen, die bijvoorbeeld een dagje Tongeren organiseren voor de doelgroepen van de dienst ‘Welzijn’.
foto: Toerisme Tongeren

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame