Tongeren vandaag

Nieuws

Tongeren staat in de Canon van Vlaanderen

Vandaag werd de veelbesproken Vlaamse Canon voorgesteld in het Genkse Thor Park: “De Canon van Vlaanderen in 60 vensters”,

Uit meer dan 500 mogelijke onderwerpen werden uiteindelijk 60 zogenoemde 'vensters' gekozen.  

Natuurlijk mag Tongeren niet ontbreken in dit naslagwerk

Hoofdstuk 5. Tongeren, Romeinse stad
 handelt over het ontstaan van Tongeren, de eerste stad op het grondgebied van het huidige Vlaanderen, in de Romeinse tijd.


Tongeren, Romeinse stad

Romanisering van de Lage Landen

Tongeren, de eerste stad op het grondgebied van het huidige Vlaanderen, had een kilometerslange stadsmuur, een aquaduct en stenen gebouwen in een stijl die lokale en mediterrane invloeden vermengde. Van een Romeinse legerbasis groeide Tongeren uit tot een stad met een Gallo-Romeinse cultuur.

Rond het jaar 10 voor het begin van onze tijdrekening besloten Romeinse bestuurders om op een plateau nabij de Jeker, een bijrivier van de Maas, op de plaats van een voormalig legerkamp, een stad te bouwen. De landmeters ontwierpen een plattegrond met een typisch mediterraan dambordpatroon van straten. Eerst verschenen er nog huizen uit hout en leem in traditionele Gallische stijl. Vanaf het midden van de 1e eeuw na het begin van onze tijdrekening kwamen er steeds meer stenen woningen geïnspireerd op Romeinse voorbeelden en vaak met vloerverwarming en wandschilderingen.

Tongeren groeide uit tot de hoofdplaats van de regio en een belangrijk politiek, religieus en militair centrum. De stadsmuur van ongeveer 4,5 kilometer was de langste in het noorden van het Romeinse Rijk. Vanaf de late 3e eeuw zette het verval in, al bleef Tongeren belangrijk, onder meer als bisschopszetel van waaruit het jonge christendom zich verspreidde.

Limburg komt maar in 5 van de 60 vensters aan bod...
Venster 2: Neanderthalers in de Maasvallei
Venster 3: De nederzetting van Rosmeer
Venster 5: Tongeren, Romeinse stad
- Venster 14 Het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck
Venster 42 Multiculturele mijncités

De Vlaamse Canon verschijnt in boekvorm bij uitgeverij Borgerhoff en Lamberigts, en wordt vanaf vandaag ook als website gelanceerd.

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame