Tongeren vandaag

Nieuws

Tongeren & Túngers II

Vanavond heeft Albert Knapen in het Stadsarchief zijn boekje 'Tongeren & Túngers II' voorgesteld. Het bevat ook nu weer oude stadsgezichten van Tongeren, aangevuld met een foto van de huidige toestand. 
Albert is soms tot 6x langs geweest op dezelfde plek tot het naar zijn 'goesting' was. Soms was het onmogelijk om een foto te maken omdat de plek intussen volgebouwd is.
Ditmaal heeft Bèr bij elke foto uitleg geschreven in 't Teungers. "Ik ben in mei begonnen. De eerste foto is een postkaart van Kruissteenweg tijdens WOI. Je had toen een Schein nodig om de stad binnen te mogen, want er stond een barricade. Ik heb gebruik gemaakt van de Ronde van België want hiervoor was de steenweg verkeersvrij gemaakt".  
Bèr heeft ontdekkingen gedaan tijdens zijn zoekwerk:
- "Het Tribunaal op 't Vrijthof had vroeger een bovenverdieping".
- Hij heeft ook een collage gemaakt van de Kruispoort en de Steenderpoort.
- Op de Grote Markt stond vroeger een perron, bovenop een drinkbak. Ambiorix staat NIET op de plek van het perron
- op de oude foto van het oud-hospitaal stond een paard met kar. Nu staan er auto's geparkeerd....
- "Tongeren is fel veranderd in al die jaren. Ik heb mijn bedenkingen of de stad schoner geworden is, of niet? Heel wat mooie oude gebouwen zijn verdwenen...
- "Ik ben niet blij met dat 'corsette' wat ze rond de Lakenmakerstoren hebben gebouwd"
Bèr bracht ook hulde aan wijlen Jo Gilissen: "In de 'Tungerse les' hebben we veel van hem geleerd. Daar wordt eigenlijk vooral aan kwaadsprekerij gedaan".
Als eerbetoon aan Jo heeft Bèr het verhaal over 'De veldslag van Ambiorix' voorgedragen.

* Stadsarchivaris Steven Vandewal heeft propaganda gevoerd voor het KLGOG: - De Tongerse Annalen verschijnen voortaan 2x per jaar (juni en december)
- De Nieuwsbrief verschijnt in feb. - april - aug. en okt.
- het Stadsarchief heeft een eigen blog
- het lidgeld voor het KLGOG wordt verhoogd naar 20 euro. Leden hebben nog altijd gratis toegang tot het GRM
- we zijn bezig met het digitaliseren van de foto's van wijlen Paul Christiaens. Er zijn er 50.000 ingescand, dat is amper een tiende van de collectie

* Erfgoedschepen Gerard Stassen: "2018 was een vruchtbaar jaar voor het Stadsarchief, met 4 boeken: De Bulletin (maart); de Muntstraat en Plein (oktober); de oud-strijders van WOI (11 november) en nu dit boekje. Albert is de trouwste vrijwilliger van het archief. Hij is enorm gefascineerd door de Tongerse geschiedenis. Zijn liefde voor de Tongerse taal heeft hij nooit onder stoelen of banken gestoken. In het eerste boekje bundelde hij 263 uitdrukkingen. Ditmaal voegde hij historische info toe aan de foto's. Albert, ich vin het fantastisch dat djiè os sjoon Tungerse toal in ere wilt houge en dovur gèèf ich oech gan het woit vur meer tekst èn ekspleköse"

Het boekje kost 10 euro en is te verkrijgen in het Stadsarchief en bij Standaard Boekhandel. Opgelet: er zijn slechts 300 exemplaren beschikbaar en er komt geen tweede druk. "Ook geen deel III, want de oude foto's zijn op", wist Bèr. 

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame