Gisteren om 20u werd in ‘t Sweert de derde botteling, een Cognac voorgesteld, Cognac wordt altijd gemaakt van wijn en van witte druiven, er zijn slechts 4 druivenrassen toegestaan voor cognacproductie. De Ugni Blanc druif neemt ruim 90% van de Cognac productie voor zijn rekening. Het is een kleine druif met een hoog aciditeitgehalte, zeker niet lekker voor pure consumptie.
Onze selectie is een millésimé, een Cognac met vermelding van een jaartal die voldoet aan de strenge regels om milesime te mogen genoemd worden. Deze aanduiding wil zeggen dat de druiven van één enkel oogstjaar (millésime) bevat.
Het huis Vallein Tercinier is een gerespecteerd Cognac huis dat al sinds 1850 superieure distillaten stookt op het domein Forges te Charente-Maritime. Louis Vallein kocht het domein in 1791 en het was de zoon Napoléon -zelf een wijnbouwer- die het domein vervolgens verdeelde onder zijn twee zonen. Georges Vallein stichtte het bedrijf en zoon Paul Vallein bouwde het bedrijf uit. Paul had zelf geen kinderen, maar zijn zus baarde Louis Tercinier die mee opgroeide tussen de distillaten. Hij zou vooral de wereldwijde exploitatie voor zijn rekening nemen. Zoon Robert Tercinier gaf de fakkel daarna over om in 1990 de fakkel aan zijn zoon door te geven zodat momenteel Catherine en Louis Tercinier vol trots het bedrijf verder zetten.
Vallein Tercinier heeft wijngaarden binnen volgende crus: Fin Bois, Petite Champagne en Bons bois. Doordat alle expertise is doorgegeven van generatie op generatie heeft men hier 150 jaar ervaring in huis. Doordat de vaten traag rijpen in een vochtige kelder ontstaat een zeer fijne Cognac die geniaal in balans is. Serge Valentin van Whiskyfun quoteerde meerdere expressies van dit huis met 90 punten of meer en Hij refereert daarbij naar smaakreferenties uit de whisky wereld zoals Rosebank en Benriach. Opmerkelijk is dat zelfs bij de extra oude distillaten de hout toon op de achtergrond blijft waardoor de aroma's van de Cognac prachtig naar voren komen.
Alle distillaten bij Vallein Tercinier worden zonder gekoelde filtering gebotteld op een natuurlijke kleur. De term 'un-chilfiltered' heeft bij cognac een bepaalde indicatie van kwaliteit waarbij vooral de pure smaak beter behouden blijft.
Nu wij brengen een 21 jarige Millésime cognac van Vallein Tercinier gebotteld door malternative ( Pieter Knapen) op 44,6%
Neus : zeer fris , peer , citrus, honing , munt
Smaak: appelsien , honing , munt , tijm , chocolade
Afdronk : lange frisse afdronk mooie balans
bijdrage: Michel Lowet