Tongeren vandaag

Nieuws

Tongerse sterrenchefs ontwikkelen eigen horecaschort

Naast het behoud van hun Michelinster, stelden de 3 Tongerse
sterrenchefs - Jo Grootaers (Altermezzo), Dimitry Lysens (Magis) en Jan Menten
(De Mijlpaal) - op de Horeca Expo in Gent ook hun eigen ontwikkelde horecaschort voor. In samenwerking met het Tongerse Pavelinni ontwierp elke chef zijn eigen horecaschort die ze vernoemden naar hun culinaire voorkeursstad.
Tongeren is de enige stad van de BeNeLux die drie restaurants met één Michelinster telt.

Elke chef koos een stijl die past bij de uitstraling van hun restaurant: stoer (Magis), sober (De Mijlpaal) en eigentijds (Altermezzo). Daarnaast kozen ze elk drie basiskleuren en voegden ze accenten (zakken) toe die zowel esthetisch als functioneel zijn. Het gemeenschappelijke bij de drie schortenlijnen zijn de gekruiste banden op de rug, die het draagcomfort verhogen.
Inspiratie naamgeving: Voor de naamgeving van elke schortenlijn koos iedere sterrenkok voor een stad die hen op culinair vlak inspireert.
Het culinair hart van Dimitry Lysens ligt in Kopenhagen, de hoofdstad van Denemarken. “Horecaschorten helpen om het idee en concept van het
restaurant beter uit te leggen. Bovendien moeten de schorten coherent zijn met het interieur en de gerechten”, vertelt Lysens.
De Pavelinni-wereldreis wordt verdergezet naar San Sebastian, waar Jan Menten zijn culinaire gading vindt. “Mijn schortenlijn vind ik zeer verjongend en de kleuren passen bij het restaurant. Een horecazaak waar het personeel mooie schorten draagt, serveert meestal ook goed eten”, aldus de ervaren chef.
Tot slot eindigt de voorlopig wereldreis in Barcelona, de culinaire voorkeursstad van Jo Grootaers. “Als ik bij de gasten aan tafel moet komen, wil ik er ook deftig uitzien. Dat maakt deel uit van gastronomie. De uitstraling moet op alle gebieden kloppen. Mensen moeten iets hebben van: ‘Amai, die lopen er allemaal netjes bij’”, aldus de voormalige Jonge Michelinchef van het Jaar.
Dominik Katza (CEO Pavelinni): “De thuisbasis van Pavelinni is niet alleen de oudste stad van België, maar met drie sterrenrestaurants ook de culinaire bakermat van de BeNeLux”, vertelt Dominik Katza, CEO van Pavelinni. “Ik ben dan ook bijzonder trots dat onze drie Tongerse sterrenchefs
mee in ons schortenverhaal zijn gestapt.”

bijdrage: MMT

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame