Tongeren vandaag

Nieuws

Trefmoment Onderwijs / arbeidsmarkt

In Campus Syntra was er vanavond een trefmoment onderwijs & arbeidsmarkt, op voorstel van onderwijsschepen Jos Schouterden. Zowat 30 personen kwamen luisteren. 
"Er zijn tal van vacatures en toch zijn er jongeren die moeilijk een job vinden. Onderwijs wordt meer en meer praktijkgericht en scholen zoeken bedrijven om via werkervaring kennis bij te brengen. Bedrijven zijn gebaat met goed opgeleide en gemotiveerde jonge werkkrachten. Duaal leren ligt perfect op het snijvlak van onderwijs en arbeidsmarkt. De stad doet haar uiterste best om een goed ondernemingsklimaat te scheppen en ondernemingen ontwikkelingskansen te geven", wist de schepen.
Inge Vervloet (VDAB): "In de toekomst gaan heel veel jobs verdwijnen en bijkomen. Heel veel jobs gaan van inhoud veranderen. Werknemers moeten zorgen voor een betere opleiding, motivatie en willen bijleren. 11,7% van de schoolverlaters heeft na 1 jaar nog geen werk en 7,3 % verlaat de school zonder kwalificaties".
Jonas De Raeve (VOKA): "Het onderwijs moet beter aansluiten op de arbeidsmarkt. Laaggeschoolden hebben minder kans op werk. Onze jongeren hebben niet altijd de juiste competenties. In Vlaanderen tellen we 27% zittenblijvers".
Ann Huls (Syntra Vlaanderen) gaf een stand van zaken over duaal leren: "Dit is een combinatie van werkplekleren + in de les. In Tongeren doet vandaag enkel het PIBO hieraan mee. Het is bedoeld voor leerlingen van 15 tot 25 jaar. In Limburg zijn er 3.000 werkplekken erkend, waarvan 501 in Zuid-Limburg"

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame