Tongeren vandaag

Nieuws

Twee publicaties voorgesteld in stadhuis

Vanavond was er de eerste officiële activiteit in het gerenoveerd stadhuis. In de feestzaal werden twee publicaties voorgesteld:

een themanummer van de Tongerse Annalen (KLGOG) over de Kroningsfeesten en 'Diva Tungrensis', Iconografie en modieuze retro-afbeeldingen van Onze-Lieve-Vrouw van Tongeren, 'een boekje van Anne-Marie Scheepers over het genadebeeld van OLV van Tongeren 

Jos Vandebrouck mocht de sprekers inleiden: "In 2009 heeft Anne-Marie Scheepers het stadhuis gesloten met haar boekvoorstelling. Nu ligt de lat zeer hoog, maar we hebben een nieuwe diva. Ze zal het hebben over speelkaarten en deelkaarten. Vanavond bevinden we ons in de allermooiste feestzaal van het land". 

Erfgoedschepen Gerard Stassen: "Jullie zijn te gast op een bijzondere plek die de afgelopen 300 jaar zeer veel heeft meegemaakt in onze geschiedenis. 
Het KLGOG is één van de oudste verenigingen van de stad en heeft hier, sinds haar oprichting in 1851, dan ook al veel activiteiten ingericht. Kijk maar eens naar de 12 keizersportretten die dateren uit de 17e eeuw. Ze hangen hier dankzij het KLGOG. Anne-Marie Scheepers heeft zich toegespitst op de iconografie van het beeld van OLV. van Tongeren. 
De Tongenaar koestert zijn verleden. Er zullen dit jaar nog een aantal publicaties verschijnen over de geschiedenis van onze stad en in het najaar plannen we een filmavond met ongezien Tongers beeldmateriaal!"

Alain Collette, Voorzitter KLGOG: mocht in 't kort iets vertellen over de keizersportretten: "Ze zijn begin 17e eeuw op hout geschilderd en tonen Julius Caesar en de eerste 11 keizers. Hiervan zijn er meerdere reeksen gemaakt, maar er zijn er slechts 4 gekend in de wereld! Deze hier hebben jarenlang in het depot gelegen. Het KLGOG heeft ze aan de stad in bruikleen gegeven". 
De voorzitter dankte iedereen die geholpen heeft aan de realisatie van het themanummer van de Tongerse Annalen. 

Auteur Anne-Marie Scheepers: "Dit onderwerp gaat jullie allemaal ter harte . Deze diva is meer dan 500 jaar oud. Ze is 1,46 m, mager, 60 kg, een heel knappe dame, slank, rechte rug, golvende haren. Ze deed haar intrede in 1479 op de plaats waar ze nu staat, democratisch en van het volk. Tijden veranderen. Een schoonheidsideaal is niet absoluut. Het beeld verandert. Na de Gotiek kwam de Barok. Het beeld moest terug trendy zijn. De eerste afbeelding van OLV is van 1762. Dit is een OLV met een stamboom. Ze is de eerste OLV die vereerd werd aan deze kant van de Alpen. 
In 1848 bestelt de toenmalige deken een nieuw prentje, een herdruk van 1762. 
In 1890 volgt de kroning van het beeld. Dan zijn er 3 drukkerijen die een prentje maken: Sint- Augustinus in Brugge; Theelen-Michiels en Collée, deze laatste brengt een zwart/wit prentje op de markt met alleen het beeld en dat is een trendsetter voor de 20e eeuw. 
In al die jaren vertoont het beeld ouderdomsverschijnselen. Tijdens een incident in 1946 brokkelt een deel van het pleisterwerk van het gelaat af. De toenmalige deken geeft de opdracht het beeld te decaperen. Hierdoor komt het gelaat van de beeldhouwer tevoorschijn: onze zwarte madonna met de glimlach". 
Het boekje kost 15 euro en is o.a. te verkrijgen bij Standaard Boekhandel. 

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame