Tongeren vandaag

Nieuws

Uniek programma - Zelf marmer kleurrijk beschilderen in Gallo-Romeins Museum

n het Gallo-Romeins Museum loopt nog t.e.m. 2 juni de tijdelijke tentoonstelling ‘De oudheid in kleur’. Bezoekers krijgen tientallen reconstructies te zien van standbeelden uit de oudheid, van kop tot teen beschilderd, net zoals toen.

In het kader van de expo organiseert het Gallo-Romeins Museum vier keer een extra programma. Bezoekers kunnen genieten van een rondleiding met aansluitend een workshop, verzorgd door specialiste Ulrike Koch-Brinkmann. Het museum biedt geïnteresseerden zo een unieke kans om de tentoonstelling te verkennen onder leiding van een topexperte.

Al tientallen jaren bestudeert de Duitse archeologe dr. Ulrike Koch-Brinkmann (°1964) de veelkleurigheid van Griekse en Romeinse beelden. Zij is het die de reconstructies in de tentoonstelling ‘De oudheid in kleur’ heeft beschilderd, trouw aan de technieken van toen. Op 23 en 24 februari is de experte te gast in het museum en laat ze geïnteresseerden in een rondleiding met workshop kennismaken met haar werk.

Eerst bezoeken de deelnemers samen met de experte de tentoonstelling. Welke pigmenten en kleurstoffen werden in de oudheid gebruikt? Hoe ging het bereiden van verfstoffen in z’n werk? Wat was de betekenis van de kleuren? Welke technieken hanteerden de schilders van toen? Ze komen het allemaal te weten. Ulrike Koch-Brinkmann is erdoor gepassioneerd. Ze geeft ook meer inzicht in het proces om de beelden zo waarheidsgetrouw mogelijk te reconstrueren.

Daarna gaan de deelnemers actief aan de slag in het atelier. Onder begeleiding van de specialiste zetten ze een patroon uit op een marmeren ondergrond. Daarvoor laten ze zich inspireren door de reconstructie van het beeld van een sfinx, een van de topstukken van de expositie. Tot slot maken ze verf op basis van koperpigmenten, net zoals in de oudheid, en kleuren ze het patroon in. Ulrike Koch-Brinkmann geeft tips en tricks.

Het Gallo-Romeins Museum organiseert geregeld workshops voor kinderen. Dit programma is bedoeld voor (jong)volwassenen. De voertaal is Engels. Voorkennis in kunstgeschiedenis of ervaring met schildertechnieken is (uiteraard) niet nodig.

Patrick Dewael, burgemeester: “Een bezoek aan de tijdelijke tentoonstelling ‘De oudheid in kleur’ verandert je blik. Je gaat met heel andere ogen kijken naar de witbeige standbeelden van de oude Grieken en Romeinen zoals we die vandaag kennen. Specialiste Ulrike Koch-Brinkmann legt helder uit waarom en hoe de beelden ooit zo kleurrijk werden beschilderd.”

Schepen van Cultuur An Christiaens: “Het Gallo-Romeins Museum organiseert geregeld speciale programma’s en activiteiten. Die zorgen voor extra beleving. De rondleiding en workshop onder leiding van experte Ulrike Koch-Brinkmann is een bijzonder fijne manier om de expo te ontdekken. Eerst word je op sleeptouw genomen door de tentoonstelling, daarna ga je zelf aan de slag met verfstoffen.”

INFO

23/02: 10.00 u. - 12.30 u. / 14.00 u. - 16.30 u.

24/02: 10.00 u. - 12.30 u. / 14.00 u. - 16.30 u.
17.50 euro (inclusief materialen)
voertaal: Engels
reserveren: verplicht, via de website van het museum
meer info: www.galloromeinsmuseum.beZoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame