Vanavond is de vernieuwde brandweerkazerne officieel ingehuldigd na een grondige renovatie.
Brandweerpost Tongeren in het nieuw!
De brandweerkazerne aan de Sint-Maternuswal in Tongeren steekt in een nieuw kleedje. Na een jaar van kamperen in containers, kunnen de brandweerlieden nu gebruik maken van een volledig vernieuwde kazerne, aangepast aan de moderne vereisten van een brandweergebouw. De renovatie van de kazerne duurde amper één jaar, een puike prestatie van het bouwteam.
De ingebruikname van de oorspronkelijke kazerne dateert van 31 oktober 1977. Na al die jaren was het brandweergebouw zodanig uitgeleefd, dat er zich grondige herstellingswerken aandienden, zowel aan de gebouwschil zelf als aan de technische installaties. Vandaar de keuze voor een grondige vernieuwing. Geen nieuwbouw, geen andere locatie? “Uit een grondige analyse bleek dat de huidige locatie de beste garantie bleef voor onze snelle uitrukken en voor de bereikbaarheid door onze vrijwilligers,” licht zonecommandant Bert Swijsen toe. “Daarnaast bleken de fundering en de buitenschil nog in goede staat, waardoor de keuze voor een renovatie snel gemaakt was.”
Totaalrenovatie
Om de bouwkosten niet té hoog te laten oplopen, koos de hulpverleningszone er voor om de dragende structuur en de gevels van het bestaande gebouw grotendeels te behouden. “Enkel het dak van de stelplaats, ter hoogte van de voorgevel, is verhoogd. Op enkele andere plaatsen zijn er nieuwe doorgangen in de draagstructuur gemaakt. Dat maakt dat er geen vierkante meters zijn bijgekomen, maar wel dat we een betere indeling van de beschikbare oppervlakte kregen,” licht kapitein Sam Brebels uit, die voor de zone de totaalrenovatie van nabij opvolgde.
Weg met overbodige ruimtes
In totaal is de kazerne 1.610 m² groot, waarvan de kelder 323 m², de gelijkvloerse verdieping 726 m² en de eerste verdieping 561 m² innemen. Oude ruimtes die overbodig waren, zoals de werkplaats voor voertuigen en de leeszaal, zijn verdwenen. In de plaats zijn er ruimtes bijgekomen die veel beter afgestemd zijn op de activiteiten van de brandweerlieden. “De gebouwindeling volgt nu ook veel meer de ‘flow’ van de medewerkers en de weg die ze nemen als ze plots moeten uitrukken,” verduidelijkt Sam.
Aparte garage voor ziekenwagen
“Dankzij de renovatie is kleedkamer voor de heren nu ook veel ruimer, de oude was niet meer aangepast aan de huidige aantallen interventie- en karweikledij,” gaat kapitein Martijn Stassen verder. “Er is nu een duidelijke scheiding tussen proper en vuil materiaal en kleding, waarmee de hulpverleningszone voldoet aan de voorschriften rond arbeidshygiëne. Ook de ziekenwagen heeft nu een volledig aparte inpandige garage en poot, iets dat ook opgelegd werd door de overheid maar waaraan de oude kazerne niet kon voldoen wegens plaatsgebrek. Daarnaast hebben we ook apart sanitair en een kleedkamer voor de dames.”
Duurzame ingrepen
Er zijn nieuwe leslokalen, een spreeklokaal, een fitnessruimte en vernieuwde kantoorruimtes. Ook aan de duurzaamheid van het gebouw is gewerkt: het volledige dak is opnieuw geïsoleerd, net als de gevel. “Voor de luchtkwaliteit binnen werken met een systeem van warmterecuperatie via een luchtgroep met warmtewiel & een gaswarmtepomp voor de verwarming. Er zijn ook zonnepanelen op komst en via een gebouwbeheersysteem sturen en monitoren we het energieverbruik.”
Klaar voor de toekomst
“We gebruiken wel nog aardgas om bij te verwarmen, voor sanitair warm water en de luchtketels in de stelplaats van de voertuigen. Daarnaast kozen we overal voor onderhoudsarme materialen die tegen een stootje kunnen.” In totaal kostte deze grondige renovatie ongeveer 2,4 miljoen euro, waarbij de indexaanpassingen voor een extra stijging van de bouwkost zorgde. “Maar dat weegt niet op tegen het comfort en gebruiksgemak dat de verbouwing met zich meebracht. De brandweerkazerne in Tongeren is nu helemaal klaar voor de toekomst,” besluit zonecommandant Swijsen.
Opendeurdag brandweerpost Tongeren
De leden van brandweerpost Tongeren organiseren op zondag 27 augustus een opendeurdag voor het grote publiek. Hou de website en de sociale media van onze hulpverleningszone in de gaten voor meer details over het programma!
Gouverneur Jos Lantmeeters: "Dit is een heel grote stap in de omvangrijke geschiedenis van brandweer Tongeren. Wie weet zal een nakomeling van Tom Waes er ooit een reportage aan wijden. Tongeren is een stad met een groot historisch verleden van de brandweer. Branden bestrijden is van alle tijden, ook al ten tijde van de Romeinen. Door keizer Augustus werd Tongeren de eerste stad met een georganiseerde brandweer. Daarna was het altijd een gemeentelijke organisatie. In 2015 is men overgeschakeld op grotere hulpverleningszones. Van 250 korpsen is men naar 34 hulpverleningszones gegaan, volgens de snelste hulp. Limburg telt 3 HVZ: N - O en ZW. De overschakeling is hier vlot verlopen. Ook tussen deze 3 is er een heel vlotte werking met 1 gemeenschappelijk oproepingssysteem. Door schaarse middelen is er meer samenwerking nodig. In Limburg kan men rekenen op goed personeel en een goede infrastructuur. Deze HVZ is vorig jaar 22 keer naar Riemst uitgerukt en 18 keer naar Luik. Het Tongerse dialect is dus ver gekend! We investeren in een goed opgeleide en goed uitgeruste brandweer. Dit korps telt 4 beroeps brandweerlui en 97 vrijwilligers die ik wil bestoefen. Draag er zorg voor!"
Burgemeester Patrick Dewael: De brandweerkazerne is het symbool van een toewijding van veiligheid. In 1939 had onze stad een eerste brandweerwagen en in 1940 werd het stedelijk korps opgericht. Dankzij de brandweerwet van 2007 is er een betere samenwerking gekomen. Vandaag maken 19 gemeenten deel uiy van de hulpverleningszone ZW: van Hasselt tot in Heusden-Zolder. De post die de snelste hulp kan bieden, staat in voor de interventie. Na de herinrichting van de Ringlaan zal de bereikbaarheid van de kazerne verbeteren. In 2022 is de barndweer 4.256 keer uitgerukt, waarvan 2.500 keer met de ziekenwagen. In de hulpverleningszone waren er 12.000 interventies in totaal, waarvan meer dan 1/3e door ons!
Dewael dankte de brandweerlui: "Men noemt jullie vaak helden. Het is afwisselend en dankbaar werk. Als de nood het hoogst is, staan jullie paraat. Het is geen 'nine to five' engagement"
Zonecommandant kolonel Bert Swijsen: "De plannen zijn in de zomer van 2021 gestart met een dossier van 5 blz. Er waren weinig alternatieven qua andere locatie. Wat is er allemaal gedaan? Het dak werd verhoogd voor de moderne ladderwagens. Er kwam een nieuwe poort met een extra stelplaats. Een aparte stelplaats voor de ziekenwagen. Andere looplijnen en de ingang voor het personeel ligt nu dichter bij de kleedkamer. Alle burelen zijn heringericht. De grote zaal boven is opgedeeld in 2 leslokalen en een verblijfsruimte. Daarnaast zijn alle technieken vervangen, nieuwe ramen en poorten. Het gebouw is cascq gestript. Ondertussen werden alle functies tijdelijk ondergebracht in hob units. Bij wijlen was het kamperen".
De gouverneur kreeg de hulp van de burgemeesters van Tongeren en Hasselt om de symbolische ketting aan de poort met een pneumatische schaar door te knippen.
Hierna mochten ze een gedenkplaat onthullen