De dorpsrestaurants bestaan vier jaar. Het stadsbestuur biedt daarom deze week de bezoekers het aperitief aan en het keukenteam maakt een feestelijk menu klaar. Johnny Vrancken, voorzitter OCMW en schepen voor sociale zaken, blikt even terug naar de voorbije jaren: Vorig jaar werden er 127 restaurantdagen georganiseerd, met in totaal 12.252 bezoekers. In Rutten werden 3.524 bezoekers geteld, in Henis 5.275 en in ’s-Herenelderen 3.149. Gemiddeld betekent dit 96 klanten per restaurantdag. In vergelijking met 2011, zijn dit 10 bezoekers per restaurantdag meer. Henis is het drukst bezochte restaurant. In november kwamen daar 157 personen stoofvlees met frietjes eten. Ook in Rutten en ’s-Herenelderen liep de zaal geregeld volledig vol. In ‘s-Herenelderen is kalkoenlapje met druiven en kroketjes een topper, in Rutten is dat stoofvlees met frietjes. “Maar niet enkel in cijfers zijn de dorpsrestaurants een succes, ook is er een grote sociale meerwaarde. Er heerst een gezellige en sociale sfeer in de restaurants. De voorbije vier jaren zijn de dorpsrestaurants een vaste waarde geworden. Aan tafel wordt over veel gepraat. Dit samenzijn draagt ook ertoe bij dat de bezoekers de sociale diensten en initiatieven beter kennen” vervolgt Vrancken. In 2013 blijven de dorpsrestaurants volgens het bestaande concept werken. Dagverse maaltijden worden ter plaatse bereid door een vast keukenteam. Ook het enthousiaste vrijwilligersteam zal in 2013 wekelijks paraat staan.