Tongeren vandaag

Nieuws

Viering 150 jaar Concordia

Deze namiddag werd met een academische zitting het startschot gegeven van 150 jaar Concordia

Het harmonieorkest o.l.v. Jos Meynen zorgde voor de muzikale begroeting

Peter Severijns schetste de geschiedenis van de jarige maatschappij: "Op 10 mei 1874 werd een nieuwe katholieke kring Concordia ( Concordia Cercle Catholique de Tongres) opgericht.. Binnen de schoot van deze katholieke kring ontstonden meerdere afdelingen. De muziekmaatschappij was de eerste en al op 10 januari 1875 werd de toneel afdeling "De Witte Lelie" boven het doopvont gehouden. Later volgden nog een symfonie, een zangkoor, een turnafdeling en nog andere afdelingen.150 jaar is een zeer respectabele leeftijd. Dat kunnen we enkel vieren dankzij de honderden enthousiaste vrijwilligers die zich hier hebben ingezet. Vele Tongenaren zijn hier geweest in al die jaren. Er is hier heel wat af gefeest, maar ook heel hard gewerkt. Hier wordt nog altijd wekelijks gemusiceerd, gedanst of gefeest. 150 Concordia was met vele ups and downs. Zeker tijdens de corona, maar vandaag feeft de fanfare de wind in de zeilen, het toneel brengt verscheidene stukken en we hebben sinds kort weer een symfonieorkest. Het bestuur van de vzw heeft dringend nood aan verjonging"

Lieve Moens maakte haar opwachting met buikspreekpop 'Alfonso Altisimo'

Cultuurschepen An Christiaens: "In 1874 gebeurden twee belangrijke dingen: In Wenen ging de opera van Straus van start en in Tongeren werd Concordia boven de doopvont gehouden. .In de voorbije 150 jaar kende de vereniging verschillende voorzitter en 14 dirigenten. Mensen die zich belangeloos inzetten staan aan de basis van verenigingen. Tijd is voor iedereen schaars. Jonge mensen zijn tegenwoordig te druk in de weer met hun carrière en hun familie. Het verenigingsleven is een ankerpunt in onze samenleving. Mensen worden er vrienden. Vandaag moeten de verenigingen zich aanpassen aan vele regels. Wij moeten het de vrijwilligers makkelijker maken: minder regels, meer verenigingen. Jullie zullen zeker een heel mooi vervolg aan de geschiedenis van Concordia breien". 

Marijke Cloes, mocht, als voorzitter van de Cultuurraad, het nieuwe logo overhandigen aan de voorzitters van de drie afdelingen: "Een logo is het symbool van verbondenheid. Het zorgt  dat de waarden worden naar buiten gebracht. In dit logo zie je de 'C' van Concordia, de lelie, van de toneelvereniging en een notenbalk met 2 noten: de ene voor de harmonie en de andere voor het symfonieorkest. Een logo zorgt voor erkenning en een blijvende indruk. 

Pascal Hollander, voorzitter van symfonieorkest IEDEMUS

Lieve Moens, voorzitter van toneelvereniging 'De Witte Lelie'

Bert Tomsin, voorzitter van het harmonieorkest

Het logo werd ontworpen door Wolfgang Winter, een muzikant van het nieuwe symfonieorkest IEDEMUS dat zijn allereerste optreden verzorgde

IEDEMUS staat voor: 'iedereen musiceert'.

 Emille Philippeth (Vlamo Limburg): Tussen 200 en 2010 vierden heel wat muziekverenigingen hun 100-jarig bestaan. Concordia is veel vroeger ontstaan, in 1874. Verenigingen die het niet te breed hadden, startten met een fanfare,  die had enkel koperblazers nodig. Toen al betaalden de leden zelf hun instrument. We leven tegenwoordig in een snel evoluerende tijd met een grote overnamegolf. Er wordt ook veel meer vereist van muzikanten dan vroeger. Vroeger bleef je bij een muziekvereniging van tiener tot gepensioneerde. Er is niets mis met tradities. Er ontbreekt een vlotte doorstroming in de gelederen.  Daarom starten we met een informatieronde 'Tour de Limbourg'. De eerste vindt op 28 mei plaats in Kermt".

Vlamo voorzag een oorkonde en een toelage van 225 euro voor het jarige Concordia

.Bert Tomsin mocht de originele sleutelhangers uitdelen die ontworpen werd voor alle muzikanten: Het is een grote 'C' en '150'

Theo Munsters (Open Doek Zuid-Limburg): "150 jaar Concordia is 150 jaar cultuur. Mensen samenbrengen en verbinden  daar draait het om. Hier is iemand die al 50 jaar op de planken staat: François Mulleners.

Hij krijgt een gouden speld en een boek".

Er werd ook nog een kunstwerk van Odette Vleugels overhandigd aan het jarige Concordia

Nu was het de beurt aan Alfonso, hij mocht samen met het symfonieorkest 'In de stille Kempen' zingen

François Mulleners mocht het lint doorknippen als officiële opening van de overzichtstentoonstelling

In de kleine zaal is er een overzichtstentoonstelling over het rijke verleden en de geschiedenis van de VZW

Vrijdag 10 en zaterdag 11 mei om 20u brengt de Witte Lelie een middeleeuws wagenspel (ongeveer 1 u) en na de pauze verrast de Harmonie het publiek met een prachtig concert (ongeveer 1 u).

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame