Tongeren vandaag

Nieuws

Viio-leerlingen ontwerpen steenuilnestkasten

Voor de derde keer hebben Viio-leerlingen steenuilnestkasten ontworpen. Zoals in 2008 en 2017 werden de speciale steenuilnestkasten gebouwd door de 13 leerlingen van 4 Hout en de 10 leerlingen van 4 Mechanica van viio-Tongeren. Ze hebben 30 nestkasten gebouwd met rood Noors dennenhout, afgewerkt met een dak in aluminium. 

"Het model werd aangepast t.o.v. de vorige keren. Roofing op het dak was niet echt milieuvriendelijk. De plastic marterbuis werd vervangen door een martersluis. Er is ook een balkonnetje voorzien aan deze steenuilenlofts", vertelde Paul Denis, voorzitter Leefmilieu Tongeren.  

In het kader van het Limburgse project “Zeldzame Limburgse Soorten” adopteerde de stad Tongeren in 2006 de Steenuil (Athene noctua). Deze uilensoort houdt van een typisch Haspengouws biotoop met boomgaarden en weilanden. In een samenwerking tussen de Tongerse milieuraad, Leefmilieu Tongeren vzw, de werkgroep Steenuil van Natuurpunt en de Tongerse Milieudienst werden tal van initiatieven uitgewerkt om het de steenuil in Tongeren naar zijn zin te maken. 

De 23 cm “kleine” steenuil gaat op zoek naar een brede waaier van dierlijk voedsel, niet enkel muizen, maar ook regenwormen, kevers, rupsen en zelfs kleine amfibiën… De steenuil is honkvast en legt midden april 4 witte pingpongbal-achtige eieren. In juni maken de uilskuikens zich klaar om voor het eerst uit te vliegen.

Tot nu toe werden er 50 steenuilnestkasten verspreid over evenveel boomgaarden in de Tongerse dorpen, met toestemming van vele terreineigenaars. Hiervan is de helft intussen bewoond. 
Ze worden jaarlijks geïnventariseerd, gekuist en opgelapt of vervangen.

Dit schooljaar werden 30 nieuwe steenuilnestkasten gebouwd : 20 voor gebruik in Tongeren, 10 zijn bestemd voor de Milieuraad van Hoeselt.

Milieuschepen Patrick Jans: "Tongeren startte in 2006 met dit steenuilproject toen we deze beschermde diersoort adopteerden. Een hoogstamboomgaard is hun favoriete biotoop. Viio bouwde intussen al een derde versie van lofts die ongewenst bezoek voor de steenuil moeten voorkomen". 

Paul Denis: "Dit is het kleinste uiltje in Belgiê. Hun nestkast hoort niet in een stedelijk milieu, maar in een hoogstamboomgaard met weiland. We hebben per dorp 2 à 3 locaties gezocht en gevonden. De opening van de nestkast moet naar het oosten wijzen. De steenuil poetst zijn kot niet. Het zijn trouwe koppeltjes die jaarlijks voor 4 eitjes zorgen. Na 23 dagen broeden, breken de uilskuikens uit hun schelp. Meestal haalt maar de helft van hen het. Ze overleven maximum 5 jaar in de natuur. In juni en juli worden ze geringd. Ze eten alles wat dierlijk is. Dat zorgt voor biodiversiteit". 

Stijn Vliegen (Jeugddienst) vertegenwoordigde jeugdschepen An Christiaens: "Dit is mijn eerste speech sinds ik bij de Jeugddienst werk. Ik wil jullie danken voor jullie inzet. Jullie hebben door dit project niet enkel technieken geleerd, maar ook geschiedenis en biologie".

Directeur Heuts: "Het is heel belangrijk dat iets bijleren op school, maar ook daarbuiten. Zo leren ze buiten de lijntjes kleuren en verruimen ze hun blik." 

Dit steenuilnestkast werd opgehangen in een boom in een weide van Jos Malcorps, Op de Locht in Mulken. De weide wordt begraasd door twee boerenpaarden. 

Wie een geschikte locatie heeft voor een steenuilnestkast kan contact opnemen met Eddy Colson: 0475/894508

Zoeken
Sponsors
    RadioBOO
Het weer
Reclame