Tongeren vandaag

Nieuws

Vredeslicht komt naar Basiliek

Op zaterdag 22 december komt het 'Vredeslicht uit Bethlehem' naar de Basiliek. Suisse Tony Achtergael is al druk in de weer met de voorbereidingen. 
"Het licht zal rond 18u30 aankomen aan de Moerenpoort. Van daaruit vertrekken we in een optocht naar de Basiliek waar er een nocturne wordt voorzien. Iedereen kan dan tot 26 december een vlammetje komen halen aan de lantaarn in de Basiliek". De doedelzakspelers uit Beverst hebben al toegezegd voor deze kaarkesprocessie". Tony wil m.b.v. zinken bakken, gevuld met olie, het woord 'VREDE' vormen. 
Het Vredeslicht is in 1986 in Oostenrijk ontsproten n.a.v. een actie voor gehandicapte kinderen: 'Licht ins Dunkel' van de Oostenrijkse omroep ORF.  
Deze actie was de aanleiding voor de actie 'Vredeslicht'. De directeur van de ORF vertrok samen met 14-jarige gehandicapte kinderen naar Israël om het vredeslicht te ontsteken aan de vredesvlam in Bethlehem, per vliegtuig ging dit licht naar Linz om daar verspreid te worden door groepen die zich spontaan hadden aangemeld waaronder de Oostenrijkse Scoutingorganisatie en zo ontstond de actie 'Vredeslicht'. 
Scouts zorgen vanaf het begin van de actie voor de verspreiding tot in de kleinste dorpen over de hele wereld.
In 1988 verliet het vredeslicht voor het eerst Oostenrijk en brachten Scouts het naar Duitsland, Italië, Frankrijk en Zwitserland.
Wat klein begon is vandaag de dag uitgegroeid tot een grote Internationale actie die door Scoutinggroepen over de hele wereld wordt ondersteund.
Afgelopen jaar kwamen 5.000 Scouts vanuit 25 Europese landen naar Wenen om het licht persoonlijk in ontvangst te nemen, om het vervolgens aan andere groepen door te geven.
Het Vredeslicht is een teken van hoop. Het is in een betrekkelijk korte tijd van een klein lichtpuntje uitgegroeid tot een zee van licht, miljoenen mensen komen in aanraking met het Vredeslicht. 

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame