Tongeren vandaag

Nieuws

Werknemers Bewel aan de slag bij Raja

Limburgse private ondernemer gaat partnership aan met bedrijf uit de sociale economie om personeelstekorten op te vangen.

De samenwerking tussen RAJA Benelux Tongeren en Maatwerkbedrijf Bewel wordt vandaag boven het doopvont gehouden. Een win-win-situatie voor beide ondernemers. Tongeren, Bilzen, Riemst en Voeren zetten samen in op meer tewerkstellingskansen voor mensen met een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt. Het informeren over en promoten van oplossingen die sociale ondernemers bieden voor personeelstekorten in reguliere ondernemingen, staat dan ook hoog op de agenda. Om andere bedrijven te inspireren wordt vandaag de succesvolle samenwerking tussen RAJA te Tongeren en Maatwerkbedrijf Bewel voorgesteld.

Wendy Molemans , coördinator lokale activering Zuid-Oost Limburg, fungeerde als presentator

RAJA is internationaal toonaangevend als distributeur van verpakkingen, magazijnbenodigdheden en kantoorartikelen. Ze zetten in op alle aspecten van duurzaam ondernemen: people, planet en profit. Onder de noemer ‘samen meer milieubewust’, bieden ze voor elke conventionele verpakkingsoplossing een milieuvriendelijk alternatief aan. Inclusie op de werkvloer maakt reeds jaren deel uit van hun HR beleid. Een diepgaandere samenwerking met een maatwerkbedrijf, was dan ook een zeer bewuste keuze.

Schepen Jos Schouterden, voorzitter Regie Sociale Economie & Werk Zuid-Oost Limburg. zorgde voor de verwelkoming: "Als lokale besturen willen we de komende jaren fors inzetten op het stimuleren en faciliteren van samenwerkingen tussen reguliere en sociale ondernemers. Door regionaal samen te werken, trachten we vanuit een sociaal én economisch oogpunt onze ondernemers te ondersteunen in de uitdagingen die ze dagelijks aangaan. Enerzijds is er schaarste op de arbeidsmark en worden geschikte werknemersprofielen moeilijk gevonden. Anderzijds, zijn er personen beschikbaar op de arbeidsmarkt die zeer moeilijk aan een job geraken door bijv. een taalachterstand, psychische en/of fysieke kwetsbaarheid, etc. Wanneer een reguliere ondernemer beroep doet op een maatwerkbedrijf, wordt niet enkel het bedrijf hier beter van, maar het zorgt ook voor een zinvolle tewerkstelling van personen met een afstand tot de arbeidsmarkt. We moeten blijvend inzetten op een kruisbestuiving tussen het private bedrijfsleven en de sociale economie", zegt Jos Schouterden,

Gidi Pluym, CEO bij RAJA: “Wij hebben 30.000 klanten in België en hier 9.000 producten op voorraad. We zetten sterk in op een duurzaam HR beleid. Een enclave op onze eigen werkvloer was een volgende logische stap in dit verhaal. Een inclusieve werkvloer maakt zo goed mogelijk gebruik van alle diverse talenten en vermogens op de arbeidsmarkt. In onze werkomgeving komen alle (toekomstige) werknemers tot hun recht, ongeacht hun leeftijd, origine, geslacht,… Deze rijke mix aan verschillen wordt gewaardeerd en benut.”

Bewel ondersteunt RAJA tijdens het logistiek proces door een onontbeerlijk onderdeel van het proces voor hun rekening te nemen.

Michelle Daenen, HR-directeur RAJA: "Zoals het spreekwoord zegt: “Beter een goede buur dan een verre vriend”! En dit leidt ons meteen naar Bewel niet zomaar dus een buur voor ons op Tongeren-Oost. We werken in feite al jarenlang samen voor losse opdrachten, maar sinds kort hebben we daar verandering in gebracht. Die losse opdrachten zijn uitgegroeid tot een permanente dagelijkse in-house samenwerking. We merken bij RAJA dat het jaar na jaar uitdagender wordt om ons groeiend aantal vacatures ingevuld te krijgen. We zijn vooral op zoek naar mensen die geëngageerd zijn om samen met ons een duurzame samenwerking aan te gaan voor lange termijn. Het feit dat we nu kunnen rekenen op een vast team van Bewel is voor ons een zorg minder. We weten dat we elke werkdag op hen kunnen rekenen en dat we niet voor verrassingen komen te staan. Ze staan er dan ook elke dag met de glimlach en zijn vaak heel vroeg in de ochtend al hier om gezellig in onze kantine een kopje koffie te nuttigen voor ze aan de slag gaan. Altijd mooi op tijd & met de juiste spirit! Onze RAJA-Warehouse medewerkers krijgen dus voortaan de hulp van onder andere Chantal, Vera, Geert, Orhan en Elien. Hun inbreng is voor ons van enorm groot belang om onze pakketten elke dag binnen de 24h verzonden te krijgen. Hun takenpakket bestaat onder andere uit het inpakken van kleine colli’s of het klaarmaken van opvulmateriaal. Daarnaast spreekt het ook voor zich dat de aanwezigheid van het Bewel team een maatschappelijke verrijking is op onze werkvloer. Streven naar diversiteit is voor ons heel belangrijk, en de samenwerking met Bewel lijkt ons dan ook een mooie stap in de juiste richting. Sociaal verantwoord ondernemen noemt men dat dit en daar werken we zeer graag aan mee. Na het horen van de positieve verhalen op en langs de werkvloer heb ik er alle vertrouwen in dat de samenwerking tussen RAJA en Bewel er een zal zijn voor lange termijn, want we gaan het team in Q1 van 2023 zelfs uitbreiden van 4 naar 6 medewerkers".

Johan Bongaerts, Algemeen Directeur Bewel:  “Bewel is sinds 1964 actief, ondertussen op 9 sites in Limburg met1.900 werknemers en 300 voor de omkadering. Hiermee zijn we de 4e grootste werkgever in de provincie.. Sinds begin september werkt Bewel in enclave bij RAJA. Werken op de vloer bij de klant draagt bij tot verdere ontwikkeling van de maatwerkers. Onze medewerkers staan immers tussen de collega’s van RAJA, een mooie vorm van inclusie. Maatwerkbedrijven leveren een toegevoegde waarde voor hun klanten. Onze medewerkers staan garant voor accuraat werken, flexibiliteit en beschikbaarheid. Dit is zeker een troef voor Bewel met haar schaalgrootte als grootste productiebedrijf in Limburg. Bewel levert werk voor haar klanten in de eigen productie sites of bij de klant inhouse. We zijn kampioen in enclave werk. Dagelijks zenden we 400 medewerkers uit naar klanten over heel de provincie. Onze 4 mensen bij RAJA werken tussen 'valide' mensen en leren hun attitudes. Ze zijn fier dat ze hier mogen werken. Ze zijn enthousiast”

Tewerkstelling blijft de belangrijkste hefboom om volwaardig te participeren in de samenleving. Sociale economiebedrijven en trajectbegeleiders zetten zich in voor tewerkstellingskansen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, en dit steeds vaker in samenwerking met private ondernemers.

Om dergelijke samenwerkingen te stimuleren wordt er voortdurend actie ondernomen. “Dit jaar ligt onze focus op de sociale tewerkstelling in onze regio” zegt Wendy Molemans, coördinator lokale activering Zuid-Oost Limburg. “Bedrijven hebben vaak te maken met personeelstekorten. Maatwerkbedrijven kunnen hier diverse oplossingen voor aanbieden, waaronder een enclavewerking. Bij een enclavewerking voeren medewerkers, onder begeleiding, taken uit die onderdeel zijn van de corebusiness van een bedrijf. De enclave-medewerkers krijgen veel appreciatie van de reguliere ondernemers omwille van de kwaliteit en kwantiteit die ze afleveren. Zij kunnen ondersteunen in zeer uiteenlopende processen zoals assemblage, logistiek, kwaliteitscontrole, etc.”


Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame