Vandaag wordt het WK G-Karate live online uitgezonden vanuit de studio's van BrainRangers in Tongeren (Henis).
Inclusive Karate Federation (IKF) is een internationale karate federatie die zich toelegt op atleten met een beperking. Normaal gezien zou hun internationaal kampioenschap dit jaar in Moskou doorgaan waarbij atleten over heel de wereld het tegen elkaar opnemen. Maar dit jaar is het anders. Omwille van Corona pakt het IKF het digitaal aan.
Het volledige toernooi gaat "online" door waarbij deelnemers hun oefeningen inzenden op video en een internationale jury punten geeft. Maar liefst 304 G-sporters uit 24 landen nemen deel aan het WK. Onder hen ook 59 Belgen.
Sensei Eric Bortels (55) uit Hasselt is in 2006 gestart met karate voor personen met een beperking. Hij beoefent al 40 jaar karate: “Iedereen moet kunnen sporten en bij deze krijgskunst kan je met eender welke beperking meedoen”, weet Eric. Hij werkt via het buddy-systeem. “Er worden punten gegeven op de synchronie”. Eric is er in 2006 toevallig ingerold: “Ze vroegen me om Karate te geven aan slechtzienden. Later werd dat uitgebreid tot personen met het syndroom van Down en ook rolstoelgebruikers”. Eric schreef een boek voor de trainers: “We werken o.a. met kleuren i.p.v. met links en rechts”.
Met de hulp van drie Tongerse bedrijven (Webmatic, Missmatch en BrainRangers) kreeg het volledige event een digitale draai. Het toernooi gaat online door in een digitale omgeving die opgezet is door Webmatic met meer dan 20 virtuele 'matten' die de bezoekers aan het event online kunnen bekijken.
De prijsuitreiking en het "live" gedeelte gaat door vanuit de studio's van BrainRangers in Tongeren (Henis). Zij verzorgen de livestream voor een internationale uitzending met live interviews met atleten en afgevaardigden vanuit heel Europa.
Meer dan 750 kijkers hebben simultaan gevolgd. Er zijn 5 juryleden, uit 5 verschillende landen, per classificatie en 7 groepen van 5 scheidsrechters moeten elk 6 classificaties jureren.