In het leescafé van de bibliotheek is vanavond het nieuwste boek van Jo Gilissen en Pim Lakay voorgesteld: 'Zo leefde Tongeren tussen 1870-1970' is een uitgave van het Willemsfonds Tongeren. Het Het boek geeft een overzicht van honderd jaar Tongerse geschiedenis. Eerder historische of opmerkelijke gebeurtenissen worden afgewisseld met ogenschijnlijk kleine belevenissen en brengen de lezer zo terug in ‘de tijd van toen’. Jo en Pim publiceerden samen twee dichtbundels: Het licht Van Orion (2014) en Gedichten zijn vrij (2014) en hun succesromans Moord in Tongeren (2015) en Sinistere verhalen uit Tongeren (2016).
* Em. prof. Dr. Rita Snellinx (UHasselt), afkomstig van 'De Leure', zorgde voor de presentatie: "Het boek is gebaseerd op Tongeren en zijn inwoners over een periode van 100 jaar. Het is een ware mozaïek van gebeurtenissen en foto's".
Vervolgens mochten 3 Tongenaren het boek toelichten:
* Cultuurschepen Guy Schiepers: "Deze taalvirtuozen nemen ons mee terug naar hun kindertijd, een beeldbepalende periode voor de huidige stad. De oude rotten zijn stadsmakers. Bouwen aan de toekomst van een stad kan je enkel als je het verleden kent".
* Dr. Jef Simon: "Die periode van 100 jaar beschrijft 4 generaties van mijn familie: mijn grootvader Joseph is geboren in 1870 en mijn zoon Joseph in 1970. Het is (g)een bladerboek, maar een Tongers dagblad van 100 jaar. het beschrijft de volledige ontwikkeling van Tongeren".
* Rolande Diriken (voorzitter Cultuurraad): "Het scheppen van kunst en cultuur is altijd een creatie van enkelingen die vaak koppig en eenzaam zijn. We leven in een hoogconjunctuur, want dit is al het vierde boek over Tongeren dat in enkele weken is verschenen".
De twee auteurs mochten afsluiten:
* Jo Gilissen: "We hebben een massa kleine en grote gebeurtenissen beschreven: van de encycliek van de paus (1921) waarin neutraliteit werd veroordeeld, over de Katholieke Filmliga (1932) of het toelaten van lijkverbranding (1963). Ik ben blij dat ik nu leef want ik bewonder het vrouwelijk schoon en ik laat me cremeren zodat mijn hoge suikerspiegel toch voor een aangenaam aroma kan zorgen".
* Pim Lakay: "Jullie zullen zeggen: Alweer een boek, maar we zijn kwieke zeventigers en dus moeten we nu schrijven eer de dementie toeslaat. In die 100 jaar heeft de volledige samenleving een metamorfose ondergaan: van orgel naar jukebox en van 3 cinemazalen naar geen. Het boek is een schets van de algemene tijdsgeest".
Het boek is vanaf morgen te koop aan 15 euro in de Standaard Boekhandel en de dagbladwinkels (Sint-Truiderstraat, Maastrichterstraat en Hasseltsesteenweg).