Deze namiddag is in de beleefboerderij Hoge Dries in Koninksem het unieke zorgproject 'Zennimaux' van start gegaan.
Zennimaux is de combinatie van 'zen' en 'animaux': via sessies willen ze mensen tot rust laten komen door oefeningen in combinatie met omgaan met ezels en een pony's.
Zennimaux biedt begeleide sessies, tussen de velden met pony’s en ezels, voor iedereen die meer rust en positieve energie zoekt in het leven.
Bij Zennimaux geven ze geen therapie maar reiken ze basistools aan om met je persoonlijke uitdagingen om te gaan. Indien nodig creëren ze ontvankelijkheid voor een therapeutisch traject met een professional.
Drie formules
Zennimaux biedt drie verschillende formules aan, allen met hetzelfde doel: via begeleide sessies terugkeren naar de essentie, dicht bij de natuur, dicht bij jezelf. Allereerst zijn er de vijf sessies met pony’s en ezels, waarin verschillende thema’s in kleine groep verkend worden. Verder is er een rondleiding mogelijk op beleefboerderij Hoge Dries en kunnen mensen met een beperking (met budget) bij Zennimaux terecht voor een zinvolle dagbesteding. Meer info over de verschillende formules vind je in de flyer van Zennimaux. (zie link hieronder).
Evi Daenen, teamcoördinator Hoge Dries: “Zennimaux speelt zich af op de unieke locatie van beleefboerderij Hoge Dries en is daarom een inclusief project. Op de beleefboerderij wonen, werken en (be)leven immers volwassen personen met een verstandelijke beperking.”
Voor én door mensen met én zonder een beperking
Project Zennimaux koestert haar plekje op de unieke locatie tussen de velden én de dieren op beleefboerderij Hoge Dries in Koninksem. Afhankelijk van de formule waarvoor je kiest, is Zennimaux toegankelijk voor volwassen personen mét of zonder verstandelijke beperking, kinderen en jongeren, scholen en in de toekomst zouden ook teambuildings worden aangeboden. Affiniteit met pony’s en ezels is wel noodzakelijk voor deze vorm van begeleiding.
Kim Hendrikx, directeur unit Oostheuvel: “De bewoners en deelnemers van Hoge Dries spelen een belangrijke rol in zorgproject Zennimaux. Ze zijn rechtuit, kritisch, puur en spontaan. Ze oordelen nooit en maken van Zennimaux een laagdrempelig begeleidingsproject.”
Kies je voor een dagje Zennimaux, dan word je ondergedompeld in een oase van rust, groen en dit in een inclusief kader. De locatie voor het zorgproject is beleefboerderij Hoge Dries, dat een initiatief is van Oostheuvel (de Zuid-Limburgse unit van Covida vzw). Op dit groene erf wonen én werken dagelijks volwassen personen met een verstandelijke beperking. Ze helpen mee in het boerderijleven en ervaren elke dag opnieuw een zinvolle dagbesteding.
“Pony’s en ezels zijn als een spiegel ... puur en eerlijk”, Ines Laermans, begeleider beleefboerderij Hoge Dries en Zennimaux.
Lore en Ines delen een passie
Eén van de Hoge Dries-bewoners is Lore, ook wel ‘dierenfluisteraar’ genoemd, o.w.v. haar onuitputtelijke liefde voor dieren. Door de rust die ze uitstraalt, vindt ze snel verbinding met de dieren op de boerderij. Ze heeft zelfs een pad dat naar haar werd vernoemd, het ‘Lorepad’, dat ze met veel enthousiasme toont aan lagere scholen via een rondleiding. Samen met begeleider Ines Laermans - die ook een voorliefde heeft voor dieren - speelt ze een centrale rol in zorgproject Zennimaux. Ze werkt mee aan de sessies en oefeningen en observeert mee de interactie tussen de deelnemers en de pony’s en ezels.
Lions Club Tongeren*
Beleefboerderij Hoge Dries bestaat door én met de hulp van Lions Club Tongeren. En dat is niet louter door financiële hulp door de jaren heen, de goede band en engagement vandaag en ook naar de toekomst toe. De Tongerse serviceclub steekt ook graag de handen uit de mouwen. Afgelopen twee jaar hebben de clubleden hun weekends immers opgeofferd om de stallen te schilderen, draad en poort te zetten, een poort te zetten en nog zoveel meer. Zaken waar Hoge Dries vaak de tijd én de mankrachten niet voor hadden.
Over Hoge Dries, Oostheuvel en Covida
Beleefboerderij Hoge Dries is een initiatief van Oostheuvel, de Zuid-Limburgse (Riemst/Tongeren) unit van Covida vzw. Typerend voor unit Oostheuvel is haar sterk agrarisch karakter. Er wordt onder meer dagbesteding voorzien op het boerderij-erf, bakkerij ... In Oostheuvel kunnen mensen met een verstandelijke beperking terecht voor woon-, dag- en ambulante ondersteuning.
De overkoepelende zorgorganisatie Covida ondersteunt kinderen, jongeren en volwassenen met een verstandelijke beperking in een groot deel van Limburg en biedt initiatieven op het vlak van dag-, woon-, en individuele ondersteuning. Het zorgaanbod is kleinschalig en wordt lokaal aangestuurd. Er zijn zes units met een eigen locatie en identiteit en een centrale administratieve dienst in Genk en Maaseik. Intussen telt de organisatie meer dan 850 medewerkers, zo een 1460 cliënten en meer dan 400 onmisbare vrijwilligers.
*Met de steun van Lions Club Tongeren