Tongeren vandaag

Archief

1970 (8)

- In de wijk Paspoel wordt de laatste hand gelegd aan de ruwbouw van de nieuwe Sint-Maternuskerk, de levensdroom van pastoor Perillieux die de nodige 10 miljoen BEF  bijeensprokkelde. De ultramoderne kerk zal plaats bieden aan 520 personen. De kelderverdieping bevat parochielokalen, een winterkapel en de catechismuslokalen. De inwijding is voorzien voor begin 1971
- In het nieuwe klooster der zuster Clarissen vindt de eerstesteenlegging plaats door Mgr. Schreurs, hulpbisschop van Hasselt. De Tongenaren helpen met de verhuis en schenken drie fietsen aan de zusters.
- Op 13 juli opent Minister De Saeger de nationale industriezone Overhaem
-
Aan de Gasthuisbosdreef wordt de eerste steen gelegd van de beschermde werkplaats. Het nieuwe complex biedt plaats aan 60 mindervalide werknemers.
-Op 13 november vindt de officiële opening plaats van Bazar Baillien. Het gloednieuwe complex in de Hasseltsestraat heeft een oppervlakte van 600m² , verdeeld over twee verdiepingen.

1970 (7)

Tongers Sportnieuws uit 1970
- Handbalclub Elckerlyc wordt gesticht onder impuls van professor Pauwels, docent aan de K.U.L. en trainer van de Belgische handbalploeg. Norry Schoefs, Jean-Marie Bruls, Hubert Christiaens en François Mulleners starten met een herenploeg.
- Tony Houbrechts wint als eerste buitenlander de rittenwedstrijd Tirreno-Adriatico. Hij rijdt bij de ploeg Salvarani
- De Tongerse Kappersbond maakt van de spelers van KSK 'het best gecoiffeerde elftal van het land'
- De Tongerse zwemclub 'Plinius' (opgericht in 1968) kent enkele lokale vedetten:
 * Leonard Wathiong, vermaard volleybalspeler, specialiseert zich in wedstrijdzwemmen
 * Pierre Latet vergaart een reeks duikersbrevetten
 * Lou Lysens, titularis bij Patria, schopt het tot hulp-instructeur
 * Jean-Pierre Westphalen, basketbalster, behaalt het hoger reddingsbrevet   en beoefent het duiken
- De verwachte basketfusie tussen de Eburonen en de Ambiorixzonen komt er voorlopig niet
- Voor de bekerwedstrijd van KSK tegen het grote Standard op 27 december wordt de capaciteit van het Mottenstadion fors uitgebreid tot 25.000 toeschouwers: 600 ton grint en 100 ton zand worden aangevoerd om de 'gradins' aan te leggen

Kroningstekenwedstrijd

Maandag 4 januari, start 2de trimester van het schooljaar. In alle lagere scholen van Groot Tongeren zullen de formulieren bedeeld worden voor de KRONINGSTEKENWEDSTRIJD (zie reglement). Die is bedoeld voor leerlingen van 6 tot 11 jaar.
Indien er scholen buiten groot Tongeren van aanpalende gemeenten willen deelnemen kan dit ook, gelieve formulieren met de juiste aantallen af te halen op het Kroningssecretariaat (Via Julianus 5, tel: 012/800.222).
 

Vuurwerk in cc

Oudejaarsavond worden honderden fuifgangers verwacht in cc De VELINX voor VUURWERK- NEW YEAR'S EVE, EEN 16+ EVENT

LINE UP
? LIL' KLEINE
? THIERRY VONDERWARTH
? ROOKIE SHOES
? KWIJT TREK SYSTEM
? JAN & MAXIM
? JORDEN DUX

TICKETS
? Regular Tickets - € 35,00 (incl 10 drinks)
? Deluxe Tickets - € 45,00 =
- Inkom 2 zalen: RVX Nieuwjaarsnacht + VIP lounge grote zaal)
- Incl 10 drinks // 21+ // JJ Bartending // Lounge // Alles in glas // Bediening) https://www.facebook.com/events/857211454396465/
Online: www.facebook.com/vuurwerkconcept
 
DRESSCODE
? Casual - Chique
? Geen petten
INFO: www.NYvuurwerk.be

1970 (6)

Op zaterdag 4 juli wordt in stadspark De Motten het olympisch zwembassin   'ingezwommen' door de Nederlanders Annette Melmann en Wille Bams, deze zwemkampioenen fungeren als eerste badmeesters. Burgemeester de Schaetzen geeft uitleg over de laattijdige openstelling: "De verraderlijke ondergrond , de rompslomp met de subsidies van overheidswege en de vertragingen bij de leveringen van de verwarmings- en filtreerinstallaties".
Op de openingsdag mogen alle zwemliefhebbers van 16u30 tot 20 uur kosteloos van het zwembassin gebruikmaken. Het zwembassin meet 50m op 22m. Boven het technisch gebouw  is ruimte voorzien voor de bouw van een café met terras. Voor de kleedinrichting werd het zogenaamde ‘labyrintstelsel’ gebruikt: de ‘droge omloop’ is bedoeld voor de geschoeide bezoekers en de ‘natte omloop’ is voorbehouden aan de zwemmers. Naast de 56 kleedplaatsen zijn er 20 stortbaden waarvan 10 overdekt. De kledingstukken worden in bewaring gegeven in een ‘kleedbar’. De realisatie van het zwembad kostte 10 miljoen Fr.

FM Nelissen breidt uit

Goed economisch nieuws: Fijn Mekaniek Nelissen gaat uitbreiden en 10 extra personeelsleden aanwerven. Het toeleveringsbedrijf op Tongeren-Oost werd opgericht in 1990 door Paul Nelissen uit Z-Z-B en zijn vrouw Josiane Meesters. Het bedrijf telt 28 werknemers en is gespecialiseerd in onderdelen voor schokdempers, vliegtuigen, satellieten of medische protheses. Volgend jaar gaat Nelissen 1,3 miljoen euro investeren in extra bedrijfsruimte en machines. Dat levert 10 extra jobs op.

1970 (5)

Tot eind april laat de stad het huisvuil storten op een vuilnisbelt langs de weg naar Rutten. Wanneer een boer in de omgeving vier koeien verliest, start de stad in mei met het storten van huisvuil in een verlaten zandkuil langs de Baverstraat in Berg. De oude zandgroeve werd geëxploiteerd door Swennen en het terrein is eigendom van graaf de Renesse. De omwonenden klagen over stank en ratten en eind juni protesteren de inwoners van Berg tegen de aanleg van het stort.  Op 9 september lichten ze de Gezondheidsinspectie in. Raadslid Jorissen en gemeentesecretaris Bamps uit Berg nemen contact op met het stadsbestuur. In december dreigen ze ermee de vrachtwagens van de ophaaldienst in beslag te laten nemen. Volgens stadssecretaris Hubrechts dient de groeve van Berg niet als stortplaats voor Tongeren alleen: "Gemeentebesturen en particulieren uit zes, zeven gemeenten, waaronder Berg zelf, kunnen die stortplaats gebruiken".  

 

Toeristische Infogids 2016

De nieuwe toeristische infogids is klaar: 32.000 exemplaren rolden de afgelopen dagen  van de drukpers, waarvan 22.000 in het Nederlands, 4.000 in het Frans, 3.000 in het Engels en nog eens 3.000 in het Duits. Net als vorig jaar staat IMAGICA, een jong grafisch ontwerpbureau onder leiding van Jeroen Broux, in voor de vormgeving en het concept van de toeristische gids.  Drukkerij Haletra staat in voor het drukwerk.
"Het resultaat mag er zijn: 70 pagina’s niet te missen info over Tongeren. Ondanks de beschikbaarheid van hypermoderne technologieën en communicatiemiddelen allerhande blijft de papieren versie van de ‘infogids’ nog steeds een onmisbaar medium voor de promotie van het toerisme in onze stad”, weet Marc Hoogmartens als schepen van Toerisme. Deze gids wordt verspreid via toeristische beurzen, workshops, toeristische diensten in Limburg, België en zelfs via de buitenlandkantoren van Toerisme Vlaanderen.
In Limburg wordt, naast Hasselt, enkel Tongeren door Toerisme Vlaanderen erkend (en gepromoot) als een secundaire stad voor internationaal onthaal.  “Daarom lanceren wij parallel aan onze infogids 2016 voor het eerst ook een beknopte regiofolder.  Via deze folder bieden wij een overzicht van de belangrijkste toeristische bezienswaardigheden in de nabije en ietwat verdere omgeving”, aldus de schepen.

Wissel bij OCMW

Na Nieuwjaar is er opnieuw een wissel in de raad van het OCMW: Evelien Stassen zal opgevolgd worden door Julien Van Heers. Zijn kandidatuur moet wel nog door alle leden van de fractie Tongeren.nu ondertekend worden.

1970 (4)

Op 22 mei wordt in het PGRM de vierde vleugel ingehuldigd door gouverneur Roppe: het auditorium telt 150 tot 170 zitplaatsen. De eerste manifestatie is de tentoonstelling ‘Beethoven, voorgeslacht en jeugd’
Op zondag 24 mei is er de jaarlijkse Meiboomplanting in stadspark De Motten. De boom wordt afgehaald in het kasteel van ’s Herenelderen. De stoet wordt op het Stationsplein gevormd. Door regen en wind haken heel wat mensen af. Na de planting wordt de jeugd vergast op het ‘Grabbeles’. De Ridders en notabelen worden achteraf ontvangen in de gildekamer van de Moerenpoort, waar gildebier wordt gedronken.

Overzicht: