Tongeren vandaag

Archief

Commissie woe 24/04

Vanavond was er de tweede GR-commissie van deze maand. 
Natalie Houbrechts kwam uitleg geven over het gewijzigde reglement voor ambulante- en kermisactiviteiten:
- vroeger was dit federaal, sinds 2014 valt dat onder het Vlaams Gewest. In 2017 waren ere aanpassingen en in 2023 was er de laatste wijziging
- vanaf nu is er leurkaart niet langer nodig, wel een ondernemingsnummer en een NACE-code
- een standplaats kan nu ook toegewezen worden aan een mandaathouder, dus moet de standhouder niet meer persoonlijk aanwezig zijn bij de toewijzing
- een verzekering en een toelating van FAVV zijn verplicht
- wijziging opzegtermijn bij opheffen standplaats: wordt verlengd van 6 naar 12 maanden 

wijzigingen voor ambulante activiteiten
- goede doelen mogen kosteloos met een standplaats van max. 4m aanwezig zijn en max. 2 goede doelen per keer
- politieke partijen mogen geen campagne voeren met een standplaats, enkel voor een goed doel. Er mag geen vlag of promomateriaal aanwezig zijn
- flyeren op de donderdagmarkt is niet toegelaten
- de verkoop van levende dieren is verboden

wijzigingen voor antiekmarkt
- invoer van zomerplan 01/04 tot 31/10: dan moet de standplaats vóór 07u ingenomen zijn
  invoer avn winterplan: 01/11 tot 31/03; dan moet de standplaats vóór 06u30 ingenomen zijn, om lege plekken te voorkomen
- reeds betaald abonnement wordt niet terugbetaald

wijzigingen voor kermis
- om mag een terras aan het kraam geplaatst worden: hambugerkraam: 3m; drankkraam: 6m en frituur: 10m
- betaald standgeld wordt niet terugbetaald

Marktcommissie en werkgroep
- voortaan mag iedereen zich kandidaat stellen i.p.v. via verkiezingen 

Schepen Johnny Vrancken besprak zijn agendapunten:
- Het reglement voor wonen boven winkels is aangepast. Het vorige dateert van september 2005. Nu is het opgenomen in het nieuwe RUP-centrum. Voor het oude reglement werden er slechts 4 dossiers ingediend voor wonen boven winkels: 3 in de Maastrichterstraat en 1 onderaan de Grote Markt
- verkoop van 2 bouwgronden aan de Nieuwe Steenweg: Dat werd via Biddit geprobeerd, maar er is geen enkel bod gekomen. De inzetprijs was 95.625 euro. Voor Lot 2 is er nu een bod van 116.765 euro. Lot 1 is opnieuw in de markt gezet en daar is er een bod van 96.001 euro voor ingediend. 
- De K.T.T.C. gaat uitbreiden met 2 overdekte padelpleinen, een groter terras en ruimere parking. De kosten bedragen 485.000 euro. De eigen inbreng is 85.000 euro. Er wordt een lening aangegaan voor de rest en de stad zal borg staan. De maandelijkse aflossing bedraagt 3.983 euro

Carine uitgewuifd

Deze middag werd Carine Poncelet in de bloemetjes gezet door haar collega's. Carine (62) werkte de voorbije 43 jaren aan de stad: eerst 8 jaar op het secretariaat en nadien op de dienst Burgerzaken. Deze voormiddag deed ze haar laatste huwelijk als ambtenaar. 
Donderdag wacht haar allerlaatste werkdag en vanaf 1 mei mag ze genieten van haar pensioen!

"Ik heb nooit de tijd gehad voor een hobby, maar ik zal mijn dagen wel gevuld krijgen", wist Carine. 

Boek-ver-beelding bij GBS De Zevensprong

De leerlingen van de derde graad bij GBS De Zevensprong in Piringen kregen een echt wel originele opgave: Een zelfgekozen boek bespreken door je in te leven in één van de hoofdpersonages; Je erin verkleden en vanuit de ‘ik-vorm’ het verhaal vertellen, verbeelden alsof je het zelf meegemaakt hebt.

Alle leerlingen kwamen met mooie presentaties.

Zo bijvoorbeeld ook Joachim, hij is tuk op ridderverhalen, kastelen, draken en koos het boek over Koning Arthur en zijn ridders van de Ronde Tafel. Vooral het hoofdstuk over het zwaard in de steen vond hij nogal intrigerend.

Samen met zijn grote zus had hij eigenhandig een rots in mekaar geknutseld met daarin het fameuze zwaard.

Met een geleende replica van een echte ridderhelm en zo ook handschoenen bracht Joachim zijn relaas, als Koning Arthur. De overwinning van de Rode Draak, de steen, Merlijn, Ridder Lancelot, en zoveel meer avonturen van de ridders van de Ronde Tafel, kortom al die belevingen passeerden de revue.
Het was wel een hele onderneming, omdat zo’n helm echt zwaar weegt, en hij ook enkele minuten in het rommelkot zijn beurt moest afwachten.

Zijn klasgenoten volgden zijn betoog met nieuwsgierige aandacht. Ze mochten achteraf natuurlijk ook vragen stellen.

De hele week mogen de klasgenoten om beurt hun gelezen boek ver-beelden.

Of hoe je van een stugge boekbespreking een boeiende, interactieve beleving maakt.

bijdrage: Werner Jansen

SKF Meet the World zet meisjesvoetbal in de schijnwerpers

SKF, wereldwijd bekend als leverancier van producten en oplossingen op het gebied van kogellagers, zet zich opnieuw in voor de groei en promotie van meisjesvoetbal met de vijfde editie van "Meet the World". Opnieuw dit jaar met de ervaren voetbalster Davina Philtjens als trotse meter, die haar passie voor de sport en haar toewijding aan gelijke kansen binnen het voetbal inzet om meisjes in heel België te inspireren.

"Wanneer we naar voetbal in het algemeen kijken, zien we dat dit nog steeds vooral een mannenwereld is, terwijl het vrouwenvoetbal de laatste jaren sterk in de lift zit en dus meer aandacht verdient," zegt SKF in Tongeren. "Met onze Care filosofie willen we zoveel mogelijk doen om dit te veranderen." SKF organiseert dit jaar op zondag 5 mei opnieuw een Meet the World Talent Day op de terreinen van KSK Tongeren, met als doel drempels weg te werken en meisjes op een gelijkwaardige manier te verwelkomen en te omringen. Dit initiatief krijgt daarbij dus ook de volledige steun van KSK Tongeren en Voetbal Vlaanderen.

Dit jaar heeft "Meet the World" een enorme groei aan deelneemsters gezien. Op twee weken tijd hebben meer dan 100 meisjes tussen 13 en 15 jaar zich aangemeld, waardoor de interesse in meisjesvoetbal duidelijk groeit. De SKF-groep, al meer dan tien jaar hoofdsponsor van de Gothia Cup in Gothenburg (Zweden), blijft een inspiratiebron voor "Meet the World". De Gothia Cup brengt jongeren van over de hele wereld bij elkaar voor één week in juli en creëert een unieke ontmoetingsplaats voor de jeugd van de wereld, waar respect voor elkaars verschillen en het sluiten van internationale vriendschappen centraal staan.

De Gothia Cup heeft sinds 2007 jongeren van over de hele wereld samengebracht en SKF verruimt het bestaande concept door 'Meet the World'-events te organiseren in de landen waarin SKF actief is. Davina Philtjens, als trotse meter van "Meet the World”: "Het is belangrijk dat meisjes de kans krijgen om te schitteren op het voetbalveld en om de opwinding en uitdagingen van een toernooi te ervaren. Met 'Meet the World' kunnen ze deze kans grijpen."

De Meet the World Talent Day is het perfecte moment om hier een statement over te maken. “We moeten aan de buitenwereld laten zien dat meisjes ook het talent hebben en verdienen om gewaardeerd te worden in het voetbal.”: zeggen Kim Boschmans en Patrick Peters, de 2 SKF-projectmanagers. 'Meer en meer meisjes in Vlaanderen staan hun voetbalmannetje op én naast het terrein', vervolgt Voetbal Vlaanderen. De partijen slaan dus met alle plezier de handen in elkaar.

Over Gothia Cup – Méér dan een gewoon voetbaltoernooi

SKF werd meer dan tien jaar geleden hoofdpartner van de Gothia Cup, 's werelds grootste en meest internationale jeugdvoetbaltoernooi. Elk jaar nemen, gedurende de week, ongeveer 1.700 teams uit 80 landen deel en spelen ze 4.500 wedstrijden op 110 velden. De wedstrijden in 2024 starten op 14 juli.

Het zijn de teams en de deelnemers van over de hele wereld die het toernooi uniek maken. Een ontmoetingsplaats voor de jeugd van de wereld, ongeacht religie, huidskleur of nationaliteit, met voetbal als gemeenschappelijke noemer. Gothia Cup werd voor het eerst gehouden in 1975. Door de jaren heen hebben bijna een miljoen spelers uit een totaal van 146 landen deelgenomen aan het toernooi.

Meer informatie: https://www.gothiacup.se/

Over SKF Meet the World

'Meet the World' zijn de SKF-pre-events voor de Gothia Cup waar SKF-bedrijven over de hele wereld lokaal voetbaltoernooien organiseren. Het winnende team van elk lokaal toernooi wint gratis deelname, inclusief accommodatie, eten en transport naar Gothia Cup in Göteborg, Zweden, datzelfde jaar. Zo geeft SKF kinderen over de hele wereld een kans om hun dromen te realiseren. Het verschil met de unit in België is dat er net zoals vorig jaar geen toernooi georganiseerd wordt maar een talentendag. De talentendag vindt dit jaar plaats op 5 mei op de accommodatie van KSK Tongeren. Hier kunnen de deelnemende meisjes onder het toeziend oog van verschillende scouts hun kwaliteiten laten zien. Zo maken ze uiteindelijk een selectie van de beste voetbalsters die dan als team mogen deelnemen aan de Gothia Cup.

Commissie 22/04

Vanavond was er een gemeenteraadscommissie in het stadhuis. Schepen Patrick Jans mocht alle agendapunten toelichten
- er is een reglement opgesteld voor de nieuwe stadstuin (justitie): de tuin is toegankelijk voor iedereen; het is een rustplek, een groene oase en geen evenemententerrein; de tuin is 24/7 open; in de toekomst wordt er een extra toegang voorzien via de Kielenstraat
- in het Praetorium worden de brandluiken vervangen t.h.v. de loketten op het gelijkvloers

.Linda Lousbergh (Milieudienst) kwam uitleg geven over het Lokaal Energie- en Klimaatpact. 
Er zijn 17 doelstellingen die moeten gehaald worden tegen eind 2030. 
Er zijn 4 werven:
1. Vergroening: Laten we een boom planten. Sinds 2021 zijn er 4.144 nieuwe bomen geplant. 
2. renovatie en hernieuwbare energie
3. (Deel) mobiliteit: er zijn 3 deelwagens; 139 laadpalen
4. Water (Ontharding)
Vandaag heeft de stad 4 procent onthard. Een volgend project hiervoor wordt de aanleg van een bloemenweide op de tempelsite 

Lezing VEBEM (Academies Beeld Tongeren, Bilzen, Genk, Heusden-Zolder, Pelt, Sint-Truiden en Hasselt)

Vanavond is er in cc De Velinx de lezing VEBEM (Academies Beeld Tongeren, Bilzen, Genk, Heusden-Zolder, Pelt, Sint-Truiden en Hasselt)
Titel: De panter praat, door Adriaan Raemdonck van academie-student tot oudste galerij.
- 19u00-19u10: introductiefilm, groot scherm podium.  'Jan Cox, a painter's odysseye' en 'Ik schilder met schilders' + eindbeeld de boeken van Adriaan.
- 19u10-19u15: Openingswoord Patrick Dewael
- 19u15-20u15: Adriaan aan het woord
- 20u15-21u15: Mogelijkheid tot vragen
 - 21u15-22u00: Receptie in de foyer van de Velinx door Retro Velinx + boekverkoop.

Burgemeester Dewael schetste de levensloop van de spreker; "Adriaan Raemdonck is in 1945 geboren. In 1968 opende de kunstschilder een eigen galerij 'De Zwarte Panter'. Eerst in de oude binnenstad en nadien in de Sint-Juliuskapel, dat gebouw was eigendom van de C.O.O. Later volgden het etsenatelier 'Panter Print' en het zeefdrukatelier 'Panter Pres'. In 1983 richtte hij de vzw De Vrienden van de Panter op. In 2018 vierde hij het 50-jarig bestaan van zijn galerij en kreeg hij het ereteken van de Vlaamse Gemeenschap. Eind vorig jaar verscheen zijn biografie 'De Panterpraat'. 

Adriaan Raemdonck stak van wal met lof voor burgemeester Dewael: "Hij is één van de beste ministers van Cultuur! Ik bezit de oudste galerij van het land. gelukkig ben ik niet de oudste inwoner. Een galerij is een biotoop van verlichting",

Resultaten groot SLim-actieweekend

Het afgelopen weekend stond de veiligheid op de Limburgse wegen weer centraal met een nieuwe SLim-actie. Zaterdag 20 en zondag 21 april bundelden alle Limburgse politiezones en de Federale Wegpolitie hun krachten om controles uit te voeren op alcohol, drugs en snelheid. Het doel van deze gezamenlijke inspanning is om de verkeersveiligheid in Limburg verder te verbeteren en het aantal ongevallen te verminderen.

Er werd in totaal bij 4 929 bestuurders een ademtest afgenomen. 98,6 % van de bestuurders reed nuchter. Er was zelfs een chauffeur die 2,8 promille op had (1.20 mg/l UAL) en een chauffeur die met meer dan 1,15 promille rondreed, met zijn twee kinderen op de achterbank. Naast de onmiddellijke intrekking van het rijbewijs voor 15 dagen, werd hiervoor een afzonderlijk PV opgesteld. Bij een bestuurder die wou vluchten voor de controle, werd het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen en het voertuig getakeld.

Ter vergelijking: bij de SLim-actie van oktober reed 98,19 % van de bestuurders nuchter.

Bij 34 van deze bestuurders werd ook een drugstest afgenomen, die bij 23 bestuurders positief was. Hun rijbewijs werd ingehouden. Een van deze bestuurders werd daarna terug achter het stuur betrapt, waarop zijn voertuig werd getakeld en hij er een extra PV bovenop kreeg.

Ook werden 9 442 voertuigen gecontroleerd op snelheid, 9,6 %. 908 bestuurders werden geverbaliseerd wegens overdreven snelheid. Een van deze laagvliegers werd geïntercepteerd op de E314 in Heusden Zolder nadat hij geflitst werd tegen 170 km/u.

Tijdens de actie van oktober reed 7,62 % te snel.

Verder werden nog een heel aantal overtredingen vastgesteld met betrekking tot het niet dragen van de gordel (25), onverzekerde (10), niet gekeurde (21) of niet ingeschreven (8) voertuigen, bestuurders die reden zonder geldig rijbewijs (8) en het gebruik van de smartphone achter het stuur (21).

Tijdens de controle werd ook een brandstofdief gespot. Hij kon worden staande gehouden met verschillende lege vaten in de laadruimte en hij reed rond met een bedrijfsvoertuig met afgeplakte reclame en valse nummerplaten. Deze bestuurder was onder invloed van cocaïne en amfetamines, zijn rijbewijs werd ingetrokken voor 15 dagen en het voertuig en de valse nummerplaten werden in beslag genomen.

Naast deze grootschalige acties vinden er elk weekend, het hele jaar door, controles plaats op alcohol, drugs en snelheid in minstens 4 Limburgse politiezones.

Boek 'Gidon van Glorie' - Tongerse wielerlegendes

Josy Deckers heeft weer een boek klaar over Tongerse wilerlegendes: 'Gidon van Glorie'.

In de nieuwe publicatie 'Gidon van Glorie - Tongerse wielerlegendes uit de naoorlogse periode’ wordt je meegenomen naar de gloriejaren van het Tongerse wielrennen. In de jaren 1950 bracht Tongeren een unieke generatie renners voort. Stuk voor stuk vedetten, wiens mooie, gekke, leuke, opmerkelijke en spraakmakende verhalen ons voor altijd zullen bijblijven. In deze uitgave komen 8 renners aan bod: Marcel Vermeiren ,Jean Vliegen, Gerard Deborre ,Jozef Pansar , Jacques Schoubben , Raymond Vrancken ,Roger Vandersmissen en Frans Schoubben . Deze publicatie is een eerbetoon aan dit stukje onvergetelijke wielergeschiedenis. Het is een verzameling van verhalen, herinneringen en triomfen die auteur Josy Deckers niet verloren wilde laten gaan.

U kan het boek vanaf nu tot 12 mei bestellen aan de voorinschrijvingsprijs van € 30 (+ €8 verzendkosten in België). Dit kan door het bedrag over te schrijven naar BE67 4538 2141 5187 t.a.v. vzw KLGOG met vermelding ‘Gidon van Glorie’.

Bestelde boeken kan u afhalen tijdens de voorstelling op donderdag 6 juni om 19u in de feestzaal van het Stadhuis, op de wielerbeurs te Winksele-Delle op zaterdag 8 juni tussen 9u en 12u30 of vanaf maandag 10 juni in het stadsarchief.

Achteraf zal het boek nog te koop zijn aan € 45 in het stadsarchief en bij enkele Tongerse boekhandels.

Blossom & Springmarket @ Ladies Night Out

In 't Jamineke vindt namiddag de Blossom & Springmarket @ Ladies Night Out plaats. 
De beurs kan rekenen op 20 standhouders. Wie er shopt, komt in aanmerking voor de tombola.

De Geurboetiek

De initiatiefnemers van de beurs

Erfgoeddag 2024

Vandaag is het weer Erfgoeddag
Dit jaar staat alles in het teken van 'THUIS'. Erfgoeddag is een organisatie van FARO, Vlaams steunpunt voor de cultureel-erfgoedsector.

In het Teseum

OPENHUIS in het Teseum
Museumkwartier 2 - 10 tot 17 uur

Op Erfgoeddag wordt het Teseum jouw echte ‘THUIS’. Verken een kamer vol schatten, loop tussen de overblijfselen van onze voorouders en ontdek alle hoeken van het belfort, het huis van de klokken. De basiliek voelt voor velen als thuiskomen, een plek waar je herinneringen maakt met vrienden en familie. Met 450 reservaties is het hier volzet!
Meer info en tickets: www.teseum.be

Rondleiding kloostergang
Museumkwartier 2 - 13.30 tot 15 uur en 15.30 tot 17 uur

Stadsgids Luc Christiaens neemt je mee door de kloostergang van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek. Ontdek de meer dan 65 grafmonumenten en leer over de grafcultuur uit de late middeleeuwen. Leer over de symboliek op grafplaten en ontdek de betekenis ervan in een prachtige omgeving.
Inschrijven via info@teseum.be

Huis Theelen

Maastrichterstraat 8 - 10 tot 17 uur

Ontdek het ‘THUISgevoel’ bij Huis Theelen. Geniet van prachtige Tongerse familiefoto’s tijdens een doorlopende expo. Ontdek heerlijke familierecepten en kom een receptenboekje afhalen. Laat je meeslepen door bijzondere verhalen of kom je eigen verhaal delen.
Er wordt een film vertoond van een bruiloft in Riksingen in de jaren '50. 

In het klooster 't Convent

Sint-Jansstraat 11 - 14 tot 18 uur

Restauratie in het thuisatelier van de Pentagoon Academie

Wat doet een restaurator, welke soort werken kan je er laten restaureren en hoe gaat dat allemaal in zijn werk? Kom zeker langs in het thuisatelier van de Pentagoon Academie. Restauratoren van schilderijen, papier en alle andere dragers staan je graag te woord om je vragen te beantwoorden.

Info via www.pentagoon.be

In het Gallo-Romeins Museum

Rondleiding ‘THUIS in het verre verleden’
Kielenstraat 15 – elk halfuur, eerste rondleiding start om 13 uur, laatste om 16.30 uur – duur: 60 min – doelgroep: (jong)volwassenen

Een professionele gids neemt je mee op huizenjacht doorheen de permanente tentoonstelling. Je krijgt een antwoord op tal van vragen. Waar sloegen jagers-verzamelaars hun tenten op? Waarom leefden de eerste landbouwers onder één dak met hun vee? Hoe zag een luxueuze Romeinse villa eruit?

Inschrijven via galloromeinsmuseum.be/erfgoeddag.

Ontdekkingstocht en workshop ‘(T)HUISjes knutselen’
Kielenstraat 15 – 10 tot 18 uur – duur: 30 min – doelgroep: families met kinderen 7-12 jaar

Eerst breng je samen met je kinderen een blitzbezoek aan de permanente tentoonstelling. Daarna knutselen jullie je favoriete (t)huisje uit het verre verleden helemaal zelf in elkaar. Inschrijven is niet vereist. Wil je zeker zijn van je plek? Reserveer dan een ticket voor de permanente tentoonstelling via galloromeinsmuseum.be

Op het Stadhuisplein staat de oldtimer van de Tongerse brandweer opgesteld. De Bedford is 51 jaar. 
Studio Brent
heeft er een tentje opgesteld en zorgt voor muziek.

 Jos Roofthooft komt langs om voorbijgangers te laten vertellen over hoe het leven vroeger was. Hij kreeg gisteren de Cultuurprijs in Bilzen. 

Overzicht: