Tongeren vandaag

Archief

50 jaar geleden (9)

We sluiten onze terugblik af met een overzicht van de Tongerse garagisten anno 1963:
- Etn. J. Timmermans (Volkswagen), Steenweg op Maastricht 19
- Jean Moens (DKW Auto Union), Henisstraat 123
- Garage Zegers (Daf en Peugeot), Sint-Truidensteenweg 202
- Garage Vanvinckenroye-Wilmans (alle herstellingen), Wijkstraat 6
- Garage Antoine Liesens (BMW), Sint-Rosastraat 12 (Paterskerk)
- Roeffelaer-Bertrand (verhuring van Daf), Graanmarkt 13
- Jacques Maloir (werkhuis van autoradiatoren), Luikersteenweg 84
- Garage ‘Georges’ A. de Schaetzen (Ford), Kruispoort 6
- A. Lenaers (Leyland-Triumph), Luikersteenweg 74
- Etn. Oscar Mévis (Opel), Luikerpoort 36
- Garage Baillien (Citroën-Panhard), Hasseltsestraat 34

Koen Daerden stopt met voetballen

Koen Daerden (31) laat weten dat hij stopt met voetballen. Tijdens zijn jeugd was hij actief bij KSK Tongeren en bij Victoria ’s Herenelderen.  Later speelde hij bij KRC Genk, Club Brugge, Standard Luik en STVV. De zoon van Jos had de laatste jaren veel last van blessures. Op 31 oktober is hij in het huwelijk getreden. Koen woont met vrouw en drie zoontjes in Henis.
(Foto: voetbalbelgie.be)

Al drie vrouwen overvallen

De laatste veertien dagen zijn al drie vrouwen het slachtoffer geworden van een overval op straat. Vorige zaterdag was een 74-jarige vrouw het doelwit in de Watertorenstraat. Het laatste voorval vond gisterennamiddag plaats op de Romeinse Kassei. Een in het zwart geklede bromfietser ging er met de handtas van een 61-jarige vrouw vandoor.

Boetefonds

De politiezone Tongeren/Herstappe kreeg het afgelopen jaar 477.000 euro uit het federale Verkeersboetefonds

50 jaar geleden (8)

- 22 oktober 1963: In de burelen van de C.O.O. wordt overgegaan tot de aanbesteding van de nieuwe wijk Paspoel. De aanvang der werken zal nog hetzelfde jaar starten. Op een lap grond van 4 ha langs de oude muren worden 60 huizen, 72 appartementen en 4 winkelappartementen gebouwd. De gewestelijke bouwmaatschappij Tongershuis is bouwheer van de ‘Paspoel’. Alle woningen zijn in beginsel al verkocht. Tijdens de archeologische opgravingen wordt het drievoudig verdedigingssysteem met spitsgrachten van de omheiningsmuur blootgelegd.
- Kleine Landeigendom start met de bouw van een 60-tal woningen langs de Rutterweg (Offelken).
- 29 oktober: stadssecretaris Marcel Melaet (foto: archieven Nico Olislagers) komt om bij een jachtongeval in Vielsalm. Hij was één van de eersten in Limburg die het diploma voor bestuurswetenschappen behaalde.
- Begin december wordt in het stadhuis een nieuw toeristisch inlichtingenkantoor ingehuldigd. Baillien is hoofd van de Toeristische Dienst. Vermeulen is voorzitter van de ‘Vrienden van Tongeren’.
- Aan de 18de Oogstwal wordt er gestart met de bouw van appartementsblokken van zeven verdiepingen hoog. Hiervoor wordt een ganse rij prachtige herenhuizen gesloopt.
- De bezoekersaantallen in 1963: GRM: 12.254; Schatkamer Basiliek: 4.109; Moerenpoort: 1.442, Stadhuismuseum: 1.162 (open sinds 6 sept.); Romeinse toren op Vrijthof: 1.641.
- Op 31 december 1963 telt Tongeren 16.493 inwoners (+253). Er waren 296 geboortes, 187 overlijdens.

Kerstetalage van Rob Doucet

Rob Doucet (64) heeft de voorbije twee jaar een aantal Tongerse gebouwen in miniatuur nagemaakt. Het resultaat is te bewonderen aan de Koninksemstraat 223 in Koninksem. Je ziet er o.a. Het Stadhuis, het Munthuis en de kerk van Koninksem (mét het oorlogsmonument en de rode postbus!). Momenteel is hij bezig aan het Spaans Huis (Muntstraat). “Ik werk met multiplex en op schaal 1/15e”, onthult Rob. Hij fotografeert het gebouw tot in het kleinste detail en dan meet hij alles op. Rob volgde een opleiding A2 Bouwkunde in de Vermeulenstraat. Hij werkte bij Ethias in Luik en woont in het voormalige café ‘Capri’ in Koninksem. Dat heeft hij eigenhandig helemaal getransformeerd.

50 jaar geleden (7)

- 1 september 1963: Pierre Derriks wordt aangesteld als arrondissementscommissaris-adjunct. Leon Willems is bureelhoofd.
- 6 september: het Stedelijk Museum (foto) wordt ingewijd op de gelijkvloerse verdieping van het stadhuis. Hier was eerder het politiecommissariaat gehuisvest. De vertrekken met barokgewelf werden in hun oorspronkelijke staat hersteld. Enkele doorgangen werden tot muurvitrines met ingebouwde verlichting hervormd. Nu kan het stedelijke archief (dat sinds 1953 op de zolderverdieping van de westvleugel gehuisvest was), terugkeren naar het stadhuis. Het kantoor van archivaris Baillien wordt ontruimd en omgevormd tot voorlopige bibliotheek en vergaderkamer voor het KLGOG. Na de uitbreiding van het museum zal dit genootschap een definitieve ruimte toegewezen krijgen. Drie vertrekken werden als museumzalen ingericht. Een vierde dient tot heemkundige bibliotheek , een vijfde tot brandvrij archiefmagazijn en een zesde tot secretariaat en toeristisch inlichtingenkantoor.
- In de feestzaal van het stadhuis opent de tentoonstelling van portretschilder Oger Ulrix, gewijd aan wijlen burgemeester De Vocht.
- 19 september: Bij schoenfabriek Ambiorix gaan 46 van de 194 arbeiders in staking. Het werk wordt volledig hervat op 1 oktober.
- Bij de Grauwzusters vindt de laatste ‘inkleding’ plaats. Hierdoor zijn ze met 15 zusters.
- Eind september vinden de ‘Herfstfeesten’ plaats. Ze vormen het sluitstuk van het toeristisch seizoen dat eens te meer een meevaller was. De tweedaagse brengt een massa volk op de been in het gemeentelijk sportpark. De sport viert hoogtij met de derby Patria-Cercle. De drie Tongerse muziekverenigingen geven om beurt een concertuitvoering. De feesten eindigen met een vuurwerk op de vijvers.
- 1 oktober: Het stadsarchief wordt overgebracht van het zolderkamertje in het provinciaal museum naar de zeer mooie behuizing in het stedelijke museum op de gelijkvloerse verdieping van het stadhuis.

Stadsdiensten gesloten

- Dinsdag 31 december 2013: alle stadsdiensten zijn gesloten vanaf 12 uur, ook het containerpark.
- Nieuwjaar - woensdag 1 januari 2014: alle stadsdiensten zijn gesloten, ook het containerpark.
- Donderdag 2 januari 2014: alle stadsdiensten zijn gesloten vanaf 11u30, ook het containerpark.

50 jaar geleden (6)

- 1 juli 1963: De stedelijke politie huldigt de lokalen in huis Corswarem in.
- 7 juli: In Berg wordt Julien Bas tot priester gewijd.
- 8 juli: Jan Daniëls uit de Maastrichterstraat wordt tot priester gewijd.
- 11 juli: Tongeren mag de Guldensporenviering inrichten m.m.v. het provinciaal bestuur. Het Davidsfonds neemt de taak op zich. Gouverneur Roppe opent de tentoonstelling ‘Limburgse kunst Nu’ in het GR-Museum. Voor Tongeren exposeren Robert Ketelslegers, Raf Verjans, Leo Weltjens en Paul Noldus. Het wagenspel ‘De Droom van Tijl’ wordt door de toneelgroep Thalia aan alle hoeken van de stad opgevoerd. ’s Namiddags is er onder de hallen een stoepkrijt tekenwedstrijd voor kleuters. De muzikale omlijsting gebeurt door harmonie Concordia en harmonie Vreugd en Deugd uit Rutten.
- 12 juli: Het 50e Basilica Concert vindt plaats.
- 27 juli: De parochie Sint-Maternus wordt opgericht door mgr Van Zuylen. Het is de zesde parochie in de Ambiorixstad. Ze telt 1.385 bewoners en Z.E.H. Paul Perilleux is de eerste herder. Hij was kapelaan in de basiliek. De parochie omvat de volgende straten: Sint-Truidersteenweg vanaf Mevr. Probst en de Amerikaanse vrienden Smith, de volledige Romeinse Heirbaan, de Herenweg en enkele huizen van de Linderweg achter garage Zegers, de volledige Rode Kruislaan, de Koninksemsteenweg hoger dan de Rode Kruislaan en de Molenstraat; de Koningin Astridlaan vanaf de Molenstraat tot aan het brugske, de Linderweg vanaf Nysten-molen tot boven Koninksemssteenweg en de vijf huizen aan de overkant. Er wordt meteen gestart met de bouw van een noodkerk in de Rode Kruislaan, en op 14 september draagt pastoor Perilleux de eerste mis op.
- Tijdens de gemeenteraad van juli wordt gunstig advies verleend voor de samensmelting van Tongeren met Berg, Henis, ’s Herenelderen, Koninksem, Neerrepen, Piringen, Riksingen en Widooie. De CVP stemt voor, de PVV onthoudt zich en de socialisten stemmen tegen.

50 jaar geleden (5)

- In mei 1963 vervangt een nieuwe constructie de oude bouw van de O.-L.-Vrouwkliniek.
- 1 juni: De Technische School O.-L.-Vrouw viert met Pinksteren haar 50-jarig bestaan.
- De VVV doet een opgemerkte krachtinspanning inzake de algemene verfraaiing en een betere signalisatie van de stad. De VVV verzekert nu ook de uitbating van het Pliniuspark, waar onder meer de zwemkom opnieuw ter beschikking van het publiek werd gesteld. De toeristische tentoonstelling “Tongeren” wordt gehouden in de voornaamste centra van het land. De Romeinse toren op het Vrijthof wordt deskundig gerestaureerd.
- 1 juni: In het stadhuis wordt de 3e Tongerse culturele veertiendaagse plechtig geopend.
- 16 juni: In de basiliek vindt een adellijk huwelijk plaats tussen graaf Xavier de Briey en mej. Beatrice de Schaetzen, dochter van mevrouw en Ridder Erard de Schaetzen, burgemeester.
- 25 juni: Het Sint-Lutgardisheiligdom krijgt twee nieuwe kunstramen en vijf nieuwe vlaggen.
- 30 juni: IJzerhandel Jageneau viert zijn 60e verjaardag.
- 1 juli: JeugdhuisThe Giants’ wordt ingewijd op de Grote Markt. Een initiatief van vzw ‘Jeugdwelzijn en Toekomst’. Advocaat Jan Neven is voorzitter, Clément Berckx secretaris-schatbewaarder, Yves Frère beheerder-bestuurder, Guy Simon en Guy Dessers zijn bestuurslid. Het is een initiatief van de PVV-jeugd, gesteund door het stadsbestuur.
(Afbeeldingen: collectie Nico Olislagers)

Overzicht: